/ Nyheter / Föreläsning med smakprovning gav inspiration och nya insikter

Nyhet

Föreläsning med smakprovning gav inspiration och nya insikter

16 januari 2024

Den 15 januari höll Jesper Johansson, erfaren utbildare inom gastronomi och måltid, en föreläsning på Vreta Kluster för personer som arbetar med utveckling av produkter, menyer, recept och måltider. Han pratade om hur vi upplever mat och måltid med våra sinnen och deltagarna fick också göra olika smakövningar som en del i föreläsningen.

Målet var att ge deltagarna fördjupade kunskaper inom praktisk matkemi och ökad förståelse kring hur råvaror förändras vid tillagning. Genom smakövningarna fick deltagarna utforska sinnenas komplexitet för att stärka deras förmåga att skapa nya lockande maträtter och recept, oavsett om det är för restaurangbranschen, storkök eller livsmedelsindustrin.

Stor spridning av deltagare

Ett 40-tal deltagare var på plats och lyssnade på föreläsningen. Under föreläsningens gång satt de i konferenslokalen Slätten och fick testa sina sinnen när det gällde äpple, kryddor, ost, juicer, och smak på bubbelvatten. Deltagarna kom från restaurang- och bageriverksamhet, livsmedelsindustrin och storkök.

Nicklas Kanskär var en av representanterna från Högby spa och konferens som deltog.

–  Jag tyckte att det var en bra och intressant föreläsning. Särskilt när Jesper pratade om temperaturer, att upplevelsen av mat kan vara så annorlunda vid bara några graders skillnad.

Smakprovning som fick en att tänka till

Från Ombergs turisthotell var också flera på plats och såhär tyckte Marcus Larsson.

–  Föreläsningen var jätteintressant. Hur mat, smak och minnen är kopplade till varandra tar jag med mig. Det ser jag som något man kan jobba med mot gäst och även för sig själv när vi lagar mat och hur vi hämtar inspiration och idéer.

En deltagare från livsmedelsindustrin var Magnus Franzén, vd på Mixum.

–  Föreläsningen var kanonbra! Föredragshållaren hade en intressant dialog hela tiden med oss i publiken. Det såg först ut som ganska enkla saker vi skulle få smaka på, men det fick en att tänka till – det var inte så enkelt som man först kunde tro.

Samarbete med Östgötamat

Föreläsningen arrangerades av Vreta Kluster i samarbete med Östgötamat och inom projektet Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar.

Inom projektet har vi tidigare bland annat arrangerat Food Jam#1 och Food Jam#2 och denna föreläsning med  Richard Tellström.

 

 

Senaste nytt