/ Nyheter / Nya rätter tänkta för storkök av råvaror från östgötska producenter

Nyhet

Nya rätter tänkta för storkök av råvaror från östgötska producenter

18 september 2023

Tio kockar samlades den 22 augusti i skolköket på Anders Ljungstedts gymnasium för att i ett ”FoodJam” laga egenkomponerade maträtter utifrån råvaror från östgötska producenter.  Syftet med FoodJam var att kockarna skulle ta fram rätter som skulle kunna fungera i storkök. Många storkök har en begränsad budget och det hade kockarna i åtanke när de tillagade sina rätter.

Kockarna delade upp sig i tre grupper under tillagningen av rätterna. Råvarorna som kockarna hade att jobba med var kålrot och rabarber Prästtorps lantbruk, vitkål och spetskål från Lönsås grönt, potatis tre storlekar Columbia från Bossgård potatis, fänkål, vitlök, gul lök, röd lök, morötter orange, morötter färgade, rödkål, purjolök, majs, betor, selleri, rotselleri, palsternacka, majrova från Hermelins grönsaker, åtta olika bönor från Grepstad gårdsbutik, Ägg KRAV från Gottlösa postgård, sidfläsk och hel kotlettrad från Blackerts gårdsgris samt nötfärs naturbete och färs tacka från Kulls Chark.

Efter knappt två timmars funderande och experimenterande blev resultatet bland annat färsbiffar som bestod av till hälften fårfärs av tacka och till hälften åkerbönor, rätter där man tog vara på hela betorna och lite nytänk med rabarberspäckad kotlettrad.

Food Jam arrangerades inom projektet Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar, och nu kommer dessa nyskapade rätter att utvärderas vad gäller näringsinnehåll och uppskalningsmöjlighet, med målet att de så småningom ska bli till nya produkter och rätter på storkökens menyer.

Senaste nytt