/ Nyheter / Innovativ matlagning med nya smaker och friska kryddor på Food Jam 2

Nyhet

Innovativ matlagning med nya smaker och friska kryddor på Food Jam 2

10 oktober 2023

Vad kan man laga av färs från tacka och höna? Det och gul Vretaärt var huvudråvarorna i Food Jam 2 som anordnades den 3 oktober. Sex östgötska kockar utmanades i att komponera ihop maträtter på råvaror från östgötska producenter.  

Den 22 augusti anordnades ett Food Jam på Anders Ljungstedts gymnasium (som du kan läsa om här) och den 3 oktober var det dags igen för ett Food Jam 2.

Huvudråvarorna för det andra matlagningstillfället var färs på tacka från Charkman, färs på höna från Den svenska matfabriken och gul Vretaärt. Övriga råvaror kom från Hermelins, kålrot från Prästtorp gård, vitkål, spetskål och rödkål från Lönsås Grönt i Fornåsa, potatis från Bossgård Potatis AB, morötter från Skaftesgärde lantbruk AB och ägg från Gottlösa Äggbod.

– Vi har en rik tillgång på fantastiska produkter i Östergötland och ville få en bra spridning bland olika producenter, berättar Christina Enudd Nordström, temaledare på Vreta Kluster, som var med under kvällen.

Biffar, nuggets, chiliconcarne, hummus och grönsaksbuljong

Kockarna som jammade under kvällen var Victoria Kahnborg-Edoff, Nils-Erik Elf Svensson från Café Drivbänk, Morgan Ekström och Mahmoud Kabab från Åtvidabergs kommun, Evelyn Chaparro, kökschef Söderköpings kommun och Emil Leberfinger, yrkeslärare på Anders Ljungstedts gymnasium.

Resultatet blev bland annat olika sorters biffar och nuggets av hönsfärs, en form av chiliconcarne av färs av tacka, en hummus av gul ärta och en grönsaksbuljong av grönsaker som kockarna hade att jobba med.

– Det blev en kväll med innovativ matlagning med nya smaker och friska kryddor som koriander och mynta, säger Christina Enudd Nordström.

Laborerar nu i hemmiljön

Efter tillagningen blev det provsmakning av rätterna. Kockarna gav varandra feedback och diskuterade var de skulle kunna passa att serveras. De har nu fått med sig rätterna hem för att laborera med dem i hemmiljö, testa dem på sina gäster och få omdöme från dem.

Rätterna som tillagades under Food Jam 1 och Food Jam 2 kommer också att utvärderas vad gäller näringsinnehåll och uppskalningsmöjlighet.

Food Jam arrangerades av Östgötamat i samarbete med Vreta Kluster inom projektet Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar.

Senaste nytt