/ Nyheter / Testpanel fick tycka till om vidareutveckling av rätter från regionala råvaror

Nyhet

Testpanel fick tycka till om vidareutveckling av rätter från regionala råvaror

13 februari 2024

Under hösten har lokala kockar ”jammat” fram maträtter utifrån regionala råvaror i två Food Jams, Nya rätter tänkta för storkök av råvaror från östgötska producenter – Vreta Kluster  och  Innovativ matlagning med nya smaker och friska kryddor på Food Jam 2 – Vreta Kluster. Nu ska det undersökas om dessa rätter kan skalas upp och var och hur de kan paketeras och serveras. En viktig del i detta arbete var en workshop på Vreta Kluster som en testpanel bestående av bland annat kockar och ett livsmedelsindustriföretag deltog i.   

Workshopen leddes av Jesper Lindström och arrangerades av Vreta Kluster och Östgötamat inom ramen för projektet Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar. 

Deltagarna fick smaka på rätterna tacka curry, ärtkotte och hönsnuggets. De fick in en rätt i taget och efter varje rätt de smakade fick de ta ställning till frågor som: 

Hur ser marknaden ut? Vilken kommunikation och vilka säljargument kan man använda sig av? Kan man utveckla receptet genom att ta bort eller lägga till ingredienser? Är det en rimlig prisbild? Går det att få tag i råvarorna och hur ser teknikbehovet ut för att ta fram rätterna? 

Deltagarna fick skriva ner sina svar på post-it lappar. Sedan fick de förklara hur de tänkt kring sina svar och diskutera med varandra innan de gick vidare till att prova nästa rätt.  

Det blev diskussioner kring bland annat namnen på rätterna, om de lämpade sig bäst till äldre eller yngre, hur lätta råvarorna var att få tag i med mera.  

Jesper Lindström ska nu sammanställa dessa diskussioner i en rapport där resultatet analyseras och sammanfattas. Rapporten kan framöver användas som underlag i samband med produktutveckling inom livsmedelsindustrin.  

Senaste nytt