/ Nyheter / Studiebesök till Orga kvarn knöt i hop säcken till ett projekt som skapat nya kontakter, kontaktvägar och affärssamarbeten

Nyhet

Studiebesök till Orga kvarn knöt i hop säcken till ett projekt som skapat nya kontakter, kontaktvägar och affärssamarbeten

7 mars 2024

Nyligen anordnade Vreta Kluster och Östgötamat ett studiebesök till Orga kvarn där ett 30-tal inbjudna deltagare som bestod av alltifrån lantbrukare till kockar, småskaliga livsmedelsproducenter, banktjänstemän och rådgivare fick lyssna på Rickard Nyman som är den femte generationens mjölnare på Orga kvarn. Rickard berättade om kvarnens historia och visade processerna vid malning.

Under studiebesöket berättade också Markus Larsson från väletablerade Linds bageri om sitt Östgöta Bondbröd, bakat på mjöl från kvarnen. Bondbrödet hade tagits fram särskilt för denna dag. Till smakproverna på bröden serverades härliga ostar och smör från Löt gårdsmejeri.

Studiebesöket genomfördes inom projektet ”Regionala råvaror för industriella producenter med lokala kockar” där Vreta Kluster varit projektägare och Östagötamat samverkanspart. Detta var den sista aktiviteten inom projektet där det även arrangerats två Food Jams som du kan läsa om här Nya rätter tänkta för storkök av råvaror från östgötska producenter – Vreta Kluster och här Innovativ matlagning med nya smaker och friska kryddor på Food Jam 2 – Vreta Kluster, en föreläsning med Richard Tellström om den kommersiella matkulturens drivkrafter Richard Tellström gav nutidsanalys och framtidsspaning om köpbeteende och vad som kan efterfrågas framåt – Vreta Kluster, en föreläsning med Jesper Johansson om sensorik och praktisk matkemi Föreläsning med smakprovning gav inspiration och nya insikter – Vreta Kluster samt en workshop Testpanel fick tycka till om vidareutveckling av rätter från regionala råvaror – Vreta Kluster.

Syftet med projektet har varit att knyta samman värdekedjan från primärproduktion till industriella producenter med hjälp av mathantverkare och kockar. Målet med projektet har varit att genomföra kock-producent-industri träffar för att visa upp råvaror och möjliggöra kontaktskapande mellan deltagare. På sikt har tanken varit att projektet ska till att etablera långsiktiga affärsrelationer mellan primärproducenter och industriella producenter för att korta ner livsmedelskedjor.

– Under projektets gång har många nya kontakter och kontaktvägar skapats. Träffarna har resulterat i en bättre kännedom om de olika aktörerna inom livsmedelskedjan – från producent upp till industriell aktör. Det finns exempel på nya affärssamarbeten som har uppstått, vilket är jätteroligt, säger projektledare Elin Leidstedt.

Senaste nytt