/ Nyheter / Beredskap för krig och krissituationer diskuterades under seminarium

Nyhet

Beredskap för krig och krissituationer diskuterades under seminarium

6 mars 2024

ÖB ber oss vara förberedda för krig – vad innebär det för lantbruksföretaget? Det var namnet på det beredskapsseminarium som anordnades av Vreta Kluster och LRF på Vreta Kluster och digitalt den 28 februari.

65 personer hade kommit för att delta på plats och nästan lika många digitalt. Deltagarna bestod av lantbrukare, tjänstemän och beslutsfattare från Östergötland och kringliggande län.

Syftet med dagen var att informera varandra om hur man arbetar med beredskap och diskutera hur man kan stärka beredskapen framåt. Vad samhället kan göra för branschen och vad lantbruksföretagarna förväntas göra själva. Det blev en givande dag med föreläsningar och diskussioner vid förmiddagskaffe och lunch.

Elina Jonsson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland, berättade om länsstyrelsens roll i krissituationer, vart man kan vända sig och vad man förväntas göra själv. Här är hennes presentation från seminariet: Vreta Kluster Beredskap Lst Elina Jonsson 20240228.

Marie Törnqvist, LRF, berättade om hur LRF jobbar med beredskapsfrågorna, Helena Eckerud, säkerhetsstrateg civil beredskap på Linköpings kommun, berättade om hur kommunen jobbar inom civil beredskap och Kristin Yderfors, ordförande Maskinring Öst om Maskinringens roll i en krisstituation.

Jeanette Blackert, grisproducent Blackert Lantbruk, David Pettersson, mjölkproducent Kolstorp och Axel Lagerfelt, äggproducent Tolefors gård intervjuades av moderator Helene Oscarsson och de delade med sig av hur deras beredskap ser ut. Publiken bjöds in till ett menti-pass om det fanns några flaskhalsar som inte tagits upp.

Dagen avslutades sedan med ett panelsamtal där talarna fick svara på frågor som vad de tar med sig och vad som blir nästa steg.

Bredden på föreläsarna från bransch, myndighet och kommun, lantbrukare i panel, den sista punkten med ”laget runt” hos alla föreläsare samt möjligheten att ställa frågor både fysiskt på plats och via webben uppskattades i den utvärdering som Vreta Kluster skickade ut till deltagarna efter seminariet.

 

 

Klicka här för att se hela seminariet i efterhand.

Klicka här för att läsa LRFs artikel om seminariet

Sveriges Radio Östergötland var på plats och gjorde en intervju med Marie Törnqvist från LRF. Klicka här för att se intervjun

Senaste nytt