/ Pågående projekt / Tillväxtkraft – för en hållbar livsmedelsproduktion

Projekt

Tillväxtkraft – för en hållbar livsmedelsproduktion

I det här projektet vill vi stärka den regionala livsmedelskedjan genom att erbjuda affärsutvecklingsstöd till dig som har ett litet eller medelstort livsmedelsförädlande företag för att främja ett hålbart matsystem. Utöver att länka till befintliga erbjudanden hos andra aktörer kommer vi också att utveckla kompletterande erbjudanden. Dessa kommer att fokusera på tre områden:

  • Cirkulär innovation. Genom att ta tillvara på svinn i befintlig produktion och förädla detta till produkter eller använda i andras produktion. Hos de företag där det finns ett behov och en potential att ta hand om svinn används metoden Cirkulär Innovation​ Metoden utgår från livsmedelsproducerande företag som har någon form av spill eller sidoflöden i sin produktion och genomförs genom ett förberedande arbete internt och sedan i workshopform med aktuella deltagare.
  • Råvarumäklare. Råvarumäklare är ett behov som identifierats. Kort handlar det om att möjliggöra för ditt företag att hitta svenska råvaror att använda i sin produktion och förädling.
  • Upphandlingslots. En upphandlingslots stöttar ditt företag i formulering av anbud till offentlig sektor i syfte att hitta nya affärsmöjligheter. Vi kommer bland annat att arrangera seminarium om vad en upphandlingslots är, arrangera träffar mellan offentliga upphandlare och potentiella leverantörer och arbeta för att öka intresset för att bli leverantör.

Mål:

Förbättra små och medelstora företags hållbara tillväxt och konkurrenskraft samt skapandet av arbetstillfällen i dessa företag genom produktiva investeringar.

  • 60 företag (SME i Östra Mellansverige) inom livsmedelstillverkning ska genom stöd från projektet ha tagit fram en tillväxtplan där hållbarhet och jämställdhet är integrerad. Minst 30 procent av de 60 företagen drivs av kvinnor.
  • 35 av företagen har fått stöd av externa experter baserat på identifierade behov. Insatserna har bidragit till utveckling i företaget.
  • Sex företag har gått igenom processen för Cirkulär Innovation, det vill säga att de har identifierat ett nytt användningsområde för det som idag blir svinn i tillverkningsprocessen. 
  • Funktionen och metoden för rollen råvarumäklare är framtagen och testad. Det finns en plan för hur den kan etableras.
  • Samtliga deltagande företag i projektet vet var man får tag på svenska råvaror och 30 har en plan för hur andelen svenska insatsvaror ska öka i deras verksamhet​.
  • Funktionen upphandlingslots är framtagen och testad. Tio av de deltagande företagen har eller planerar att lägga anbud till offentlig verksamhet. 30 har fått ökad kunskap.

 

Detaljer

Projektnamn:

Tillväxtkraft – för en hållbar livsmedelsproduktion

Finansiärer:

Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Östergötland

Projektägare:

Vreta Kluster

Projektledare:

Elin Leidstedt

Projektdeltagare:

Vreta Kluster, Agro Öst, Almi

Projekttid:

240401-270330

Fler projekt