Under Årets kock 2019 samverkade Vreta Kluster, Alfred Nobel science park och Mjölby kommun.
Hur kan mindre, lokala företag dra nytta av exponering i ett större sammanhang? Vad innebär det när regionala aktörer som arbetar med utveckling i livsmedelsbranschen, som ofta har begränsade kompetenser och kapacitet att genomföra utvecklingsinsatser, samverkar?
Med den bakgrunden gick Vreta Kluster, Alfred Nobel science park i Örebro och Mjölby kommun in i projektet ”Årets kock – Vreta Kluster, Alfred Nobel Science park och Dackeskolan i samverkan för att utveckla lokala företag” under 2019.
Under Årets kock, Sveriges främsta tävling för professionella kockar och en plats där hela branschen samlas, fick besökarna prova innovativa och hälsosamma livsmedel från företag projektet samarbetade med i Östergötland och Örebro län, tillagade av kockelever från Dackeskolan i Mjölby.
I Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Parks monter fanns lättrökt korv på gråärt och hummus av åkerböna. Båda är livsmedel som i dag framför allt används som djurfoder, men som skulle fungera utmärkt som föda. Besökarnas smakupplevelser mättes med en app som på sikt skulle bli en del av en forskningsartikel.
Målet med projektet var ökad samverkan och på så sätt utveckla lokala företag och affärerna. Projektet ska också leda till att kockelever vid Dackeskolan ska bli inspirerade att söka till Årets kock.
Detaljer
Projektnamn:
Årets Kock – Vreta Kluster, Alfred Nobel Science park och Dackeskolan i samverkan för att utveckla lokala företag
Finansiär:
Länsstyrelsen Östergötland
Projektägare:
Vreta Kluster
Projektledare:
Jesper Lindström, Vreta Kluster, Annika Grälls, Alfred Nobel science park
Projektdeltagare:
Vreta Kluster, Alfred Nobel science park, Mjölby kommun
Projekttid:
2019-05-01 – 2019-12-31