/ Tidigare event / Är det dags att byta ut din fossildrivna traktor mot en eldriven?

Event

Är det dags att byta ut din fossildrivna traktor mot en eldriven?

29 november, 09:00–15:30

Digitalt

29

nov

Just nu letar man intensivt efter substitut till fossila drivmedel. Men är verkligen elektricitet ett alternativ för våra traktorer? Är det överhuvudtaget möjligt att ersätta dagens traktorer med eldrift? Hur måste man tänka systemmässigt? Måste man köpa dyra batterier, laddningsstolpe med mera? 

Idag kan det vara lönsamt att köpa en eldriven traktor. Via Klimatklivet kan man finansiera merkostnaden för en eldriven traktor, jämfört med en fossildriven traktor. Framtidens batterier på gården, gör att man som lantbrukare kan tjäna pengar, genom att sälja balanskraft och flextjänster, när man inte använder batteriet. Dessutom får man ner driftkostnaden till miniminivå, då verkningsgraden är 95 procent och priset på el är relativt lågt. Allt detta tillsammans gör att kostnaden för att köra eldrivet jämfört med fossilt inte är dyrare. Har man dessutom egna solceller på lagårdstaket, kan man som lantbrukare också producera eget drivmedel och därmed stärka beredskapen.

Vi har under denna dag, samlat en mängd experter, som tillsammans kommer att presentera en bild av hur det kan fungera på gårdsnivå, om man väljer att köra eldrivna traktorer.

Detaljer

Datum

29 november, 09:00–15:30

Plats

Digitalt

Läs mer och anmäl dig här!

Kommande event