Varje landskap fick 2023 en egen landskapsmåltid. Dessa måltider har samlats i en bok som heter ”Sveriges Landskapsmåltider”. Magnus Gröntoft från Måltidsakademin, som deltagit i arbetet med att ta fram tagit fram boken, kommer att prata om boken och det gastronomiska året 2023. Louise Ridderström, Östgötamat, berättar om hur de arbetat med utvecklingen av Östergötlands landskapsmåltid.
Initiativet Landskapsmåltider har engagerat kockar, producenter och matkreatörer land och rike runt för att ta fram måltider som representerar Sveriges landskap. Närmare 500 personer har varit involverade för att ta fram måltider med råvaror och smaker inspirerade av platsen. Matprofilerna Christina Möller och Ella Nilsson med bakgrund inom folkbildning i matkultur, hälsa och kokkonst tog sig an uppgiften att förenkla recepten för att göra rätterna lättare att laga för hemmakockar.
Detaljer
Datum
8 februari, 07:30–09:00
Plats
Slätten, Vreta Kluster
Arrangör
Vreta Kluster, Östgötamat och Hagdahlsakademien