/ Event / Östgötska proteingrödor från jord till bord

Event

Östgötska proteingrödor från jord till bord

27 mars, 13:00–17:30

Vreta Kluster

27

mar

Livsmedelsverket rekommenderar svenskarna att äta mer ärtor och bönor. Östergötland har utmärkta förutsättningar för odling av baljväxter. Ändå är det bara en bråkdel av den östgötska åkerarealen som används för odling av baljväxter för humankonsumtion.

Här finns en potential som flera har uppmärksammat och nu satsar både mindre och större aktörer på ökad odling, förädling och konsumtion av östgötska baljväxter. Hur kan vi stärka värdekedjan av vegetabiliskt protein från jord till bord och hur får vi mer östgötska baljväxter på svenskarnas tallrikar? Snart får du svaret!

Välkommen på slutseminarium för projektet ”En starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland”. Seminariet riktar sig till dig som är aktiv någonstans i kedjan från jord till bord, det vill säga odlare, rådgivare, uppköpare, livsmedelsproducent, restauratör, kostansvarig i offentlig sektor, kock, handlare eller konsument.

PROGRAM: 

13.00-13.10 Välkomna och inledning

Maria Källming, Vreta Kluster

 

Odling

13.10 -13.40: Svenska baljväxter – hinder och möjligheter på vägen till konsument

Fredrik Fogelberg, RISE

13.40-14.00: Potential för ökad odling av baljväxter i Östergötland

Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult

Per Ståhl, Hushållningssällskapet

Paus 10 min

 

Förädling

14.10-14.30: Lantmännens satsning på proteinfabrik i Lidköping

Tobias Wejde, Lantmännen

14.30-15.00: Aktörer i kedjan. Så här jobbar vi! (panelsamtal)

Tomas Erlandsson, Nordisk Råvara

Håkan Johnsson, Kalmar Öland Trädgårdsprodukter

Paus 30 min

 

Kost och konsumtion

15.30-16.00: På tallriken. Vad vill folk äta? (panelsamtal)

Åsa Kullberg, kostchef Linköpings kommun

Louise Ridderström, Östgötamat

(Representanter för restaurang och dagligvaruhandel ännu ej bekräftade)

 

Action!

16.00-16.20: Handlingsplan för Östergötland (20 min)

Maria Källming, Vreta Kluster

16.20-17.30: Minimässa med producenter av livsmedel med svenska baljväxter

Detaljer

Datum

27 mars, 13:00–17:30

Plats

Vreta Kluster

Arrangör

Vreta Kluster

Anmäl dig här

Kommande event