Livsmedelsverket rekommenderar svenskarna att äta mer ärtor och bönor. Östergötland har utmärkta förutsättningar för odling av baljväxter. Ändå är det bara en bråkdel av den östgötska åkerarealen som används för odling av baljväxter för humankonsumtion.
Här finns en potential som flera har uppmärksammat och nu satsar både mindre och större aktörer på ökad odling, förädling och konsumtion av östgötska baljväxter. Hur kan vi stärka värdekedjan av vegetabiliskt protein från jord till bord och hur får vi mer östgötska baljväxter på svenskarnas tallrikar? Snart får du svaret!
Välkommen på slutseminarium för projektet ”En starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland”. Seminariet riktar sig till dig som är aktiv någonstans i kedjan från jord till bord, det vill säga odlare, rådgivare, uppköpare, livsmedelsproducent, restauratör, kostansvarig i offentlig sektor, kock, handlare eller konsument.
PROGRAM:
13.00-13.10 Välkomna och inledning
Maria Källming, Vreta Kluster
Odling
13.10 -13.40: Svenska baljväxter – hinder och möjligheter på vägen till konsument
Fredrik Fogelberg, RISE
13.40-14.00: Potential för ökad odling av baljväxter i Östergötland
Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult
Per Ståhl, Hushållningssällskapet
Paus 10 min
Förädling
14.10-14.30: Lantmännens satsning på proteinfabrik i Lidköping
Tobias Wejde, Lantmännen
14.30-15.00: Aktörer i kedjan. Så här jobbar vi! (panelsamtal)
Tomas Erlandsson, Nordisk Råvara
Håkan Johnsson, Kalmar Öland Trädgårdsprodukter
Paus 30 min
Kost och konsumtion
15.30-16.00: På tallriken. Vad vill folk äta? (panelsamtal)
Åsa Kullberg, kostchef Linköpings kommun
Louise Ridderström, Östgötamat
(Representanter för restaurang och dagligvaruhandel ännu ej bekräftade)
Action!
16.00-16.20: Handlingsplan för Östergötland (20 min)
Maria Källming, Vreta Kluster
16.20-17.30: Minimässa med producenter av livsmedel med svenska baljväxter
Detaljer
Datum
27 mars, 13:00–17:30
Plats
Vreta Kluster
Arrangör
Vreta Kluster