/ Pågående projekt / Snabbkurs i lantbruk

Projekt

Snabbkurs i lantbruk

Snabbkurs i lantbruk

– en introduktion till svenskt lantbruk för beslutsfattare och storkök

Hur fungerar lantbruket i praktiken – och vilka förutsättningar krävs för att producera svensk mat i dag och i framtiden?
Snabbkurs i lantbruk, som genomförs i samarbete med föreningen Gröna Kluster i Sverige ger en koncentrerad och lättillgänglig introduktion till svenskt lantbruk, anpassad för yrkesroller som fattar beslut om livsmedel, måltider, upphandling och samhällsberedskap.

Snabbkursen har två inriktningar: till beslutsfattare och till storkökskockar, kostchefer och måltidspersonal. Målet är att skapa ökad förståelse för hur lantbruk bedrivs i Sverige, vilka faktorer som styr produktionen och hur lantbruket bidrar med både livsmedel och samhällsnytta. Genom ökad kunskap vill vi stärka dialogen mellan lantbruk, offentlig sektor och kök – och bidra till bättre beslutsunderlag och ökad försörjningsberedskap.

För vem?

Snabbkursen vänder sig till dig som:

  • är politiker, tjänsteperson eller annan beslutsfattare

  • arbetar i storkök, offentlig måltidsverksamhet eller livsmedelsupphandling

  • vill förstå svenskt lantbruk, råvaruproduktion och lantbrukets villkor

  • vill bidra till hållbar livsmedelsförsörjning och stärkt beredskap

Inga förkunskaper krävs.

Vad får du med dig?

Efter snabbkursen har du:

  • en grundläggande förståelse för hur ett svenskt lantbruksföretag fungerar
  • ökad kunskap om lantbruksekonomi, råvaror, säsonger och produktion
  • insikt i hur teknikutveckling, ledarskap och management formar dagens lantbruk
  • bättre förutsättningar för dialog, beslut och samverkan kopplat till svensk matproduktion

Program – snabbkurs för beslutsfattare

14.00–14.05 Välkomna
Helene Oscarsson, Vreta Kluster

14.05–14.40 Vad gör bonden på gården?
Helene Oscarsson, agronom och projektledare, Vreta Kluster

14.40–15.15 Jordbruksekonomi – hur sätts vetepriset, matkronan m.m.
Henric Oscarsson, affärsutvecklare, Ludvig & Co

15.15–15.50 Det nya lantbruksföretagandet – teknisk utveckling, ledarskap och management
Ann Eriksson, Snöborgs gård, Dalarna

15.50–16.00 Avslut

Program – snabbkurs för storkökskockar och måltidsverksamhet

14.00–14.05 Välkomna
Helene Oscarsson, Vreta Kluster

14.05–14.40 Vad gör bonden på gården?
Helene Oscarsson, agronom och projektledare, Vreta Kluster

14.40–15.15 Svensk grönsaksodling – vad kan odlas i Sverige, säsonger och certifieringar
Anette Borgström, MOEK – Mellansvenska Odlarna Ekonomisk Förening

15.15–15.50 Det nya lantbruksföretagandet – teknisk utveckling, ledarskap och management
Jan Forssell, Bjurs Lantbruk, Dalarna

15.50–16.00 Avslut

Praktisk information

  • Format: Digital snabbkurs (Teams) eller på plats enligt överenskommelse
  • Längd: 2 timmar
  • Arrangör: Vreta Kluster
  • Anpassning: Kursen kan anpassas efter målgrupp och sammanhang
  • Kostnad: Enligt överenskommelse

Intresserad av att delta eller boka en snabbkurs?
Kontakta helene.oscarsson@vretakluster.se eller håll utkik efter kommande kurstillfällen i vårt kalendarium.

Fler projekt