/ Pågående projekt / En starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland

Projekt

En starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland

Ökad odling och konsumtion av baljväxter kan bidra till flera samhällsnyttor. Identifierade vinster kopplas till minskad klimatpåverkan, gynnande av biologisk mångfald och minskad övergödning, men även till nya affärsmöjligheter i livsmedelskedjan och positiva effekter på människors hälsa och ekonomi.

Syftet med detta projekt är att skapa förutsättningar för en starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland. Idag finns det flera glapp i värdekedjan som skulle kunna åtgärdas genom ett tätare samarbete mellan olika aktörer. I projektet kommer värdekedjan att kartläggas genom intervjuer och insamling av statistik. Därefter kommer aktörer att ges möjlighet till gemensam analys av värdekedjan och dess glapp och slutligen kommer det att formuleras handlingsplaner för hur glappen kan överbryggas och värdekedjan stärkas.

Detaljer

Projektets namn:

En starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland

Finansiär:

Stiftelsen Lantbruksforskning

Projektägare:

Vreta Kluster

Projektledare på Vreta Kluster:

Maria Källming

Projektparter:

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Lovang Lantbrukskonsult, Hushållningssällskapet Östergötland, Tolefors Gård

Projekttid:

April 2023 – Juni 2024

Fler projekt