fbpx

  • Press

Vildsvin på menyn blev succé

Vuxeneleverna på Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram under ledning av Maria Pettersson gästade i början av maj Vifolkaskolan i Mantorp. I samarbete med Vreta Klusterprojektet ”Vildsvin en resurs” påbörjades förberedelserna redan en vecka innan serveringen. En lämplig meny för utomhusmatlagning och servering till 600 gäster sattes och maten provlagades. Resultatet: vildsvinskebab, hembakat tunnbröd, wokade rotfrukter, ramslöksmajonnäs och vildsvinskorvscrips som topping. Därefter följde en pannacotta som efterrätt.

– Det här är elevernas slutprojekt, berättar Maria Pettersson, här får vi in alla delarna i utbildningen, det vill säga matlagning, servering och bemötande, näringslära och livsmedelshygien.

Vifolkaskolans driftchef Andreas Karlström menar att vildsvin gärna får ha sin plats på skolmatsedeln.  
– Vi vill ha in vildsvin som en del i skolmaten, berättade han medan han gick omkring för att se att allt fungerade som det skulle. Även om det kan blir lite dyrare kan vi anpassa oss genom att till exempel servera soppor andra dagar.

– Vi vill öka kunskap och intresse om vildsvin som en klimatsmart proteinkälla, berättar projektledaren Christina Enudd Nordström. Det handlar både om upphandling genom kontakt och dialog med lämplig, gärna närliggande vilthanteringsanläggning, hur köttet hanteras, styckas och hur det kan tillagas. 

Med på lunchen var också yrkesjägare Thomas Ekberg som gick runt bland gästerna, berättade om jakt och viltvård samt svarade på frågor. 
 Det är så viktigt att skolelever får ta del av den fantastiska resurs som naturen har att ge. Allt fler barn och ungdomar saknar relation till matens ursprung. En sådan här dag och satsning skapar intresse.

Vad tyckte då gästerna? 
Jättegod, lite torr, supergod. Linnea och Filippa i förskoleklassen tyckte också om brödet, och Vera gick efter en extra portion.

Vreta Kluster Vildsvin Vildsvinskött

Dackeskolans restaurang-och livsmedelsprogramserverar under ledning av Maria Pettersson. Menyn bestod av vildsvinskebab, hemlagat tunnbröd, ramslöksmajonnäs och rotfrukstwok som toppats med vildsvinskorvscrisp.

 

Genom Jordbruksverkets försorg pågår flera projektsatsningar med vildsvin i fokus. Syftet är att öka tillgång och konsumtion av vildsvinskött för gemene man och för offentliga kök. I Östergötland pågår två projekt, ”Eklanskapsgrisen” som bland annat avser att skapa en premiumprodukt av vildsvinskött samt att skapa en årlig festival. Vreta Kluster driver projektet ”Vildsvin en resurs” som bland annat vänder sig till jägare, storkök, restaurang och vilthanteringsanläggningar. Projektet syftar till att öka intresset i offentliga kök och restauranger för att erbjuda vildsvin på menyn.

”Vildsvin en resurs” sammanställer också en utbildningsserie som yrkesjägare Thomas Ekberg Tjällmo och viltmästare Per Thelin på Boo egendom är delaktiga i att ta fram.

Föreläsningen ”Etisk hållbar jakt” riktar sig mot jägare och handlar om jakt på ett hållbart och etiskt sätt. Föreläsningen innehåller bland annat en årsklocka som illustrerar vildsvinets beteende för att ge råd om hur viltskador kan förebyggas.

Föreläsningen ”Från skott till tallrik” behandlar styckningsteknik och visar hur köttet tas om hand.

 ”Naturupplevelser och rekreation-med jakt som resurs” är en föredragning anpassad för högstadie-och gymnasieelever, pedagoger, storkökskockar. En version handlar också om vilka kriterier som kan ställas vid upphandling blad annat för att säkerställa ett svenskt kött.

Alla föreläsningar finns i webbformat.