Den 4 mars arrangerade Region Östergötland traditionsenlig uppstartsträff för Östgötadagarna på Vreta Kluster. Cirka 150 deltagare var här och fick information om årets Östgötadagar, tog del av inspirationsföreläsningar och nätverkade med varandra.
Moderator Sofie Gunnarsson från Placebrander guidade deltagarna genom kvällen, som arrangerades av projektledare Ulrika Sundberg. De fick lyssna på Lina Skandevalls trendspaning som visar en reseboom med ett särskilt stort intresse för återbruk, kultur och avkoppling i naturen. Naturen lockar turisterna till Sverige och naturupplevelser i kombination med en minnesvärld upplevelse i naturen är populärt i dag.
Växande evenemang
Lina har rest runt under Östgötadagarna. Hon ser det som en möjlighet för invånare i olika ändar av Östergötland att upptäcka delar av landskapet som de inte sett, och uppmuntrade företagarna under uppstartsträffen att samverka så att besökarna kan ta del av olika aktiviteter i en del av länet med lunchstopp och kanske övernattningsmöjlighet. På så vis kan de fortsätta sina besök under Östgötadagarna dagen därpå.
Både vårens och höstens Östgötadagar är populära med cirka 100 000 besökare från främst Östergötland, men också från intilliggande län. Nya företag anmäler sig varje år. Den 17-18 maj arrangeras vårens Östgötadagar och första helgen i september höstens Östgötadagar.
Under uppstartsträffen fick deltagarna lyssna på inspirerande föreläsningar av Kafé på Skedet, Naturlogi, Löt Gårdsmejeri. De fick också höra om arbetet med Guldkorn kring Tåkern från idé och webbplatsen www.ostgotskmatforframtiden.se där man kan ladda ner filmer, bilder och hämta statistik för att vara med och hjälpa till att öka medvetenheten kring varför det är viktigt att välja att köpa mat producerad i Östergötland.
Närproducerat kvällsfika
Under kvällen fick deltagarna smörgås från Östgöta Kök och ost från Löt Gårdsmejeri, dryck från Brunneby Musteri och Envalla Gård och praliner från Lilla Pralinen. Under fikat var det bordsplacering utifrån vilken ort man verkade på. Deltagarna fick göra en gruppövning med sina bordsgrannar där de under en minut skulle skryta om sin verksamhet, fundera över vilka målgrupper de främst riktar sig till och hur och med vilka de kan samverka för att öka sin synlighet. Många företagare som inte visste så mycket om varandra fick chans att lära känna varandra bättre.
Efter fikat berättade deltagarna för varandra vad man kommit fram till i grupperna. Redan då hade idéer kommit upp om hur man kan samverka inför anmälan till höstens Östgötadagar. Ett medskick till deltagarna redan nu var att ha kontakt med varandra gällande besöksantalet på sina respektive företag under Östgötadagarna. Då kan de ge besökarna tips om besöksmål i närheten och hålla ett lagom antal besökare på varje besöksmål.