Varannan tugga är importerad – bara hälften kan äta sig mätta vid kris. Det är en av anledningarna till varför efterfrågan på östgötska livsmedel behöver öka. För konsumenten eller inköparen som undrar vilken mat de ska välja är Länsstyrelsen Östergötlands, Region Östergötlands, Vreta Klusters, LRF s och Östgötamats gemensamma svar: Östgötsk mat – för framtiden.
Varannan tugga är importerad. Efterfrågan på, och konsumtionen av, östgötska livsmedel behöver öka för att företag ska våga satsa och öka sin produktion så att maten räcker till. I Östergötland, och i övriga Sverige, har vi alla förutsättningar för ökad produktion. Vi har friskt vatten, friska jordar, god djuromsorg och låg antibiotikaanvändning. Om odlingsbar mark bevaras och fler köper östgötskt producerad mat kan efterfrågan och livsmedelsproduktionen i Östergötland öka. Det är något som aktörerna bakom den regionala livsmedelsstrategin, Länsstyrelsen Östergötland, Region Östergötland, Vreta Kluster, LRF och Östgötamat, tillsammans vill föra fram i ett gemensamt ställningstagande.
Det är viktigt att känna till vilka mervärden som finns med lokalproducerad mat: ökad försörjningstrygghet, lägre klimatpåverkan, lägre antibiotikaanvändning, växande företag och ökad biologisk mångfald. Målet är att politiker, konsumenter, beslutsfattare och tjänstemän inom kommuner och regionen ska få möjligheten att fatta goda beslut och välja östgötsk mat för framtiden.
Varför det är viktigt att vi jobbar efter målen i den regionala livsmedelsstrategin och vilket värde har det att vi gör det i ett gemensamt ställningstagande?
Alla, såväl politiker, som konsumenter, tjänstepersoner och näringen behöver dra åt samma håll i den här frågan för att arbetet ska få resultat. Därför är det viktigt att vi samlas, samverkar och arbetar framåt för mer östgötsk mat på alla fronter. Målet är som alltid det samma, ett livskraftigt Östergötland oavsett om vi befinner oss i fred eller i kris och i värsta fall krig
, säger Ann Holmlid, tf landshövding vid Länsstyrelsen Östergötland.
För att stärka den östgötska livsmedelsproduktionen behöver vi tillsammans lyfta fram vikten av att välja lokalproducerat. Med detta initiativ visar vi vårt gemensamma ansvar och engagemang för att nå målen
, säger Annette Olsson, 1:e vice ordförande trafik- och samhällsplaneringsnämnden, Region Östergötland.
Målet med livsmedelsstrategin är att vi ska öka produktionen av östgötsk och svensk mat. Det är en viktig förutsättning för affärsutveckling och innovation inom de gröna näringarna i Östergötland. Att vi samverkar och kommunicerar gemensamt gör att budskapet blir starkare och tydligare,
säger Anders Bergquist, vd på Vreta Kluster.
Det är ett framsteg att fler hittar till, väljer och engagerar sig för lokalt producerade livsmedel. Det är en förutsättning för att vi ska ha gröna företag i länets kommuner men också en förutsättning också en förutsättning för att kunna stärka vår beredskap
, säger Jeanette Blackert, ordförande för LRF i Östergötland.
Strategins syfte är att bidra till att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel som är producerade i Östergötland, för att lyckas med det måste det vara lätt att hitta och välja Östgötska produkter i butiken, restaurangen och i det offentliga köket. Att samverka kring hur vi arbetar och kommunicerar budskapet skapar goda förutsättningar för tillväxt i länet
, säger Louise Ridderström, verksamhetsledare Östgötamat ekonomisk förening.
Några siffror om näringen i länet
- 2 974 jordbruksföretag
- 7 500 arbetar med jordbruk
- Jordbruk, skogsbruk och fiske omsätter 14,5 miljarder årligen
- Här odlas spannmål på 47 procent av åkermarken
- 26% av Sveriges höns finns i Östergötland
P4 Östergötland har uppmärksammat den regionala livsmedelsstrategin och kampanjen Östgötsk mat för framtiden i ett radioprogram som du kan lyssna på här.