fbpx

  • Press

Kan Piggvar bli den nya uppfödningen i tomma djurstallar? –Fiskodling på land, en outvecklad näring med stor potential

Piggvar

Världens produktion av mat behöver öka för att möta kraven från en växande befolkning. Ett sätt att möta detta kan vara landbaserad odling av fisk och skaldjur. Samtidigt finns det många tomma outnyttjade byggnader på den svenska landsbygden där fisken skulle kunna odlas. 

Tillsammans med Vattenbrukscentrum Ost arbetar Vreta Kluster för att stödja framväxten av en mer livskraftig vattenbruksnäring och visar i sin monter bland annat hur man med hjälp av RAS - Recirculating Aquatic Systems – kan nå framgångar med landbaserad fiskodling.

Till Elmia har man tagit fram en modell i miniformat som visar hur ett slutet fiskodlingssystem fungerar.

– Kunskapen kring fiskodling på land är begränsad, vi hoppas att fler ska få upp ögonen och intresset för branschen som har stor potential att utvecklas. Dessutom visar studier att de landbaserade odlingssystem har relativt liten miljöpåverkan, säger Per Lindahl, som driver frågan från Vreta Kluster.

I montern medverkar även Jason Bailey, rådgivare fiskodling, och Ola Helmersson, fiskekonsult, Vattenbrukscentrum Ost.

Välkommen till monter C02:41 Elmia Lantbruk

Tid: 19-21 oktober hela mässdagarna
Plats: Elmia Lantbruk - MONTER C02:41

*Vattenbruk innebär all odling av vattenlevande djur och väster som fiskar, musslor, kräftdjur och alger.

För mer information
Per Lindahl, Projektledare Vreta Kluster
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-86 97 012

Vreta Kluster finns till för alla som arbetar inom gröna näringar, dvs Jordbruk, skogsbruk, energi och mat. Vreta Kluster är en arbetsplats och en mötesplats men också ett centrum för affärs- och teknikutveckling. Verksamheten finansieras primärt av Region Östergötland, Linköpings kommun och med medel från Europeiska Strukturfonden och Tillväxtverket via projektet Växtzon.

Växtzon är ett samverkansprojekt mellan fem län i Östra Mellansverige (ÖMS) -  Östergötland, Sörmland, Örebro, Västmanland och Uppsala. Projektets syfte är utveckla en gemensam struktur för att stödja tillväxtföretag. Projektet drivs av nio företagsinkubatorer och Science Parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro.

EUlogo v RGB  Vaxtzon Logo