/ Pågående projekt / En hållbar affärsmodell för ökat utbud och tillgänglighet av ursprungsmärkta livsmedel

Projekt

En hållbar affärsmodell för ökat utbud och tillgänglighet av ursprungsmärkta livsmedel

Fyra regionala producentorganisationer samarbetar i detta projekt för att formulera och pröva affärsmodeller och ”best practice för hur producenter och livsmedelsföretag kan möta ökad efterfrågan på lokalproducerade livsmedel samt stärka sin konkurrenskraft och öka sin försäljning

Fyra erfarna producentorganisationer, Nifa/VärmlandLokalproducerat i Väst, Smaka på Västmanland och Östgötamat kommer att använda sina ”best practices”, och undersöka hur man lönsamt kan erbjuda en hel regions regionala livsmedelsproduktion till konsument i större skala. 

Producentorganisationerna har i respektive län arbetat parallellt med företagsutveckling, frågor som berör marknad och försäljning och indirekt landsbygdsutveckling. Det har genererat kunskap, nätverk, utvecklingsstrategier och välgrundade framtidsvisioner. Att sätta samman denna kunskapsbank och ta del av varandras erfarenheter är ett effektivt sätt att ta steg framåt.

Tidigare arbeten sedan bland annat Matlandet-visionen och de satsningar som följer både den nationella livsmedelsstrategin men också de regionala strategierna, kommer i detta projekt att generera ett samarbete med fokus på ursprungsmärkning, logistik och e-handel, som underlag för moderna och innovativa affärsmodeller som stärker näringen i hela livsmedelskedjan. 

Ursprungsmärkta regionala livsmedelsprodukter

Syftet med projektet är att öka utbudet och tillgängligheten av ursprungsmärkta regionala livsmedelsprodukter och samtidigt öka lönsamheten hos producenter, förädlare och andra livsmedelsföretag. 

För att uppnå projektets mål har flera insatser genomförts:

  • Samverkan och kunskapsutbyte: Genom möten, workshops och analyser har projektets aktörer identifierat gemensamma utmaningar och möjligheter inom lokal livsmedelsproduktion.
  • Marknads- och affärsmodellsanalys: Kartläggning av marknadsföringsstrategier för ursprungsmärkning och en studie av hur offentlig upphandling kan öka efterfrågan på lokala livsmedel.
  • Test av nya affärsmodeller, bland annat 
    • Samhällsutvecklaren – en modell för långsiktig finansiering och samverkan inom livsmedelskedjan.
    • Nationellt skalbara koncept – modeller för bredare distribution av lokal mat.
    • Storkökskoordinatorn – en modell för att underlätta offentlig upphandling av lokal mat.
  • Omvärldsanalys och trendspaning: Tillsammans med Kairos Future har vi analyserat framtida utmaningar och möjligheter inom hållbar livsmedelsproduktion.
  • Konsument- och producentundersökningar: Genom enkätstudier har vi kartlagt behov och utmaningar för både producenter och konsumenter.
  • Slutrapport och kommunikation: Våra resultat har sammanställts och kommunicerats till beslutsfattare och branschaktörer.

Vad vi har kommit fram till?

Några av de viktigaste resultaten inkluderar:

  • Datainsamling och analys: Insamling av data kring affärsmodeller och marknadstrender.
  • Inventering av befintliga företag: Identifiering av styrkor och svagheter hos producenter som använder ursprungsmärkning.
  • Framtidsspaning: Visualisering av framtida utmaningar och möjligheter genom workshops och systemkartläggning.

Rekommendationer för framtiden?

För att stärka marknaden för ursprungsmärkta livsmedel rekommenderar vi:

  • Samarbetsplattformar för livsmedelsproducenter för att underlätta affärsutveckling och samverkan.
  • Enklare certifieringsprocesser för små livsmedelsföretag så att fler kan använda ursprungsmärkning.
  • Bättre kommunikation med konsumenter för att lyfta värdet av lokalproducerad mat.

En långsiktig påverkan

Projektet har skapat stort värde genom att ge producentorganisationerna ökad kunskap och en djupare förståelse för sina egna affärsmodeller. Patrik Rehn från Smaka på Västmanland sammanfattar:

”Genom projektet har organisationerna fått en tydligare bild av sina egna affärsmodeller och vilka förutsättningar de har. Det har hjälpt oss att utveckla verksamheten i rätt riktning.”

Genom samverkan, analys och innovativa affärsmodeller har vi lagt grunden för en mer hållbar och robust livsmedelssektor där lokal mat blir mer tillgänglig för konsumenter och företag över hela landet.

Projektet är nu avslutat och resultaten finns sammanställda i bifogade rapporter. Där kan du läsa mer om våra insatser, analyser och rekommendationer som kan vägleda framtida satsningar inom livsmedelssektorn. Vi hoppas att våra lärdomar och slutsatser kan inspirera fler att arbeta för en starkare, mer hållbar livsmedelsproduktion.

  • Rapporten–  Denna rapport innehåller en förklaring om värdet av ursprungsmärkta livsmedel och en beskrivning av hur gemensamma satsningar kan bidra till ökad utveckling i linje med regionala och nationella strategier.
  • Mat från – en avisering Denna avisering hänvisar till en rapport som förklarar värdet av ursprungsmärkta livsmedel och beskriver hur gemensamma satsningar kan stärka utvecklingen i enlighet med både regionala och nationella strategier.

 

Detaljer

Projektnamn

En hållbar affärsmodell för ökat utbud och tillgänglighet av ursprungsmärkta livsmedel – främjar livsmedelsföretag och konsumenter i fyra län

Finansiärer

Jordbruksverket genom landsbygdsprogrammet 2014–2020, med medel från bland annat Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Projektägare

Vreta Kluster

Projektledare

Elin Leidstedt, Vreta Kluster

Projektansvarig

Vreta Kluster AB

Intressenter:

Östgötamat ekonomisk förening, Lokalproducerat i Väst AB, Smaka på Västmanland, Nifa – branschförening för värmländska matföretag 

Projekttid:

220201 – 250405

Fler projekt