fbpx

  • Press

Stort intresse för seminarium om hållbart skogsbruk

Hur kan grön infrastruktur bidra till ett hållbart skogsbruk? Det var ingången till ett digitalt seminarium som Länsstyrelsen Östergötland och Skogsstyrelsen bjöd in till tillsammans med Vreta Kluster. Intresset var stort och det visade på att dialogmöten med många olika parter är eftertraktade.

skogsbruk bild- Otroligt kul att det var så många intresserade, det var en stor bredd bland deltagarna och något som vi ville med det här seminariet, säger Sofie Hellman, samordnare för grön infrastruktur vid Länsstyrelsen Östergötland. 


”Hållbart skogsbruk – hur kan grön infrastruktur bidra?” var rubriken på det digitala seminarium som arrangerades den 19 november. Ett seminarium som lockade runt 70 deltagare. 

- Det var deltagare från olika myndigheter, skogsägare, flera kommuner var med, universitet var representerat och personer från både större och mindre skogsbolag. En väldigt bra spridning och det märks att det finns ett behov av sådana dialogmöten, säger Sofie Hellman.

Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen presenterade de nya värdetrakterna och värdenätverken som finns för gran, tall och triviallöv i Östergötland. 

Motala kommun berättade hur de använder värdetrakter och värdenätverk i sitt arbete.

Anna Åman, skogsansvarig på LRF Östergötland, fanns med och pratade grön infrastruktur från en skogsägares perspektiv. 
Hon skickade med en del viktiga tankar efter seminariet om att det viktigaste är att jobba med markägaren – inte mot. Kunskapen om grön infrastruktur kan bidra till att optimera både produktion och naturvård, menar Anna Åman

- Jag anser att vi redan har hållbart skogsbruk inom gällande regelverk och är de som bidrar i praktiken till både produktion och naturvård. Det behöver samhället respektera, de miljövärden vi har i dag är ett resultat av ansvarsfullt förvaltande i generationer. När det gäller produktion och naturvård är det inte antingen ellervi gör både och, säger Anna Åman.

Som en avslutning på det digitala seminariet fanns representanter för det småländska projektet Lövsuccé som presenterade hur ökad andel lövträd kan både ge ökad hållbar tillväxt och lönsamhet i skogen.