fbpx

  • Press

Kommunen och kyrkan handlar mat åt äldre

Coronavirusets utbrott har satt äldre personer i ofrivillig isolering hemma i sina lägenheter. Många har hjälp av släktingar eller hemtjänsten, men de som inte har den möjligheten – hur ska de få mat på bordet? I Norrköping samarbetar kommunen med kyrkan och Frivilligcentralen.

- Det är kommunens ansvar att fånga upp den gruppen, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd i Norrköping.

I dag har de flesta större matvarubutikerna tjänster där de levererar fyllda kassar hem till dörren. Det bygger dock på att varorna beställs via internet och därmed åsidosätts en stor grupp i samhället som inte är digital. I Coronatider har många hjälp av hemtjänsten eller släktingar som handlar mat och hämtar ut mediciner, men det finns fortfarande en grupp personer som blir extra sårbar i en sådan här extraordinär situation.

– De bor och lever ensamma och är vana att gå till butiken och handla det de behöver. Nu är det viktigt att vi stöttar dem så att de inte ger sig ut trots att de vet att de inte ska, säger kommunalråd Karin Jonsson.

I samarbete med Svenska kyrkan och Frivilligcentralen har Norrköpings kommun skapat en tjänst för hemleverans av mat och mediciner. Den som önskar hjälp kan kontakta kommunen.

­– Vi ställer några korta frågor för att säkerställa att personen i fråga behöver vår hjälp, allt för att inte konkurrera med ICA och Coop och andra som har den här tjänsten, säger Karin Jonsson.

– Därefter handlar vi, max 20 varor per tillfälle, och så åker en person från kyrkan eller Frivilligcentralen tillsammans med en person från kommunen hem och levererar. Vi åker två eftersom säkerheten är viktig och kommunens personal ska alltid visa legitimation. Matvarorna betalas med kort eller via faktura.

– För övrigt kostar inte den här tjänsten någonting. Det är ett led i kommunens ansvar för invånarna och en del i vår beredskapsplan när den här typen av kris uppstår, säger Karin Jonsson.

Behöver du hjälp? Hör av dig till kommunens kontaktcenter via 011- 15 00 00.

 
 karin j

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2