fbpx

  • Press

Prisutdelning och högtidsmiddag vid Hagdahlsakademien

Hagdahlsakademien bildades 2002 och finns till för att stödja östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur i kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahls anda. Den 6 februari hölls den årliga utdelningen av priser och diplom.

jonas alvin

Utmärkelsen 2019 års Hagdahlskock tilldelades Jonas Alvin som är köksmästare på Stångs Magasin för ”fokus på den gröna gastronomin, samt framgångar i matlagningstävlingar på både regional och riksnivå.”

katarina

Hagdahlspriset 2019 gick till Katarina Westlund, som är förstelärare på Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby. Katarina är bland annat engagerad i att lyfta fram kvinnor inom restaurangbranschen och har stöttat 150 tävlande kockelever genom åren. Motiveringen lyder:  ”För inspirerande kunskapsförmedling samt framgångsrikt stöd till tävlande kockelever.”

Äldrematpriset mottog Trumpetargatans Äldreboende i Norrköping, för att man ”både bjuder på god och nyttig mat vid måltider med vacker dukning, och ordnar olika tillställningar som bidrar till att de boende på demensavdelning bibehåller de funktioner man har kvar.”

Skolmåltidspriset delades ut till Åsbo skola i Boxholm:
”De som jobbar i skolrestaurangen på Åsbo skola brinner verkligen för sitt arbete. De lagar maten från grunden. För att stimulera barnen att äta nya rätter och mycket grönsaker hittar de på allt möjligt roligt. Åsbo skola i Boxholm är verkligen väl förtjänta Hagdahlsakademiens pris för Skolbarns Matvanor.”

Per och Claes Eke-Göransson som driver landbaserad fiskodling på gården Åbylund, Vadstena fick diplom för ”utveckling av hållbar matproduktion genom landbaserad fiskodling i slutna system”.

Johnny Ståhl från Ödeshög är aktiv inom vatten- och fiskvård och tilldelades diplom med motiveringen ”För förtjänstfullt arbete för Vätterns fiske.”

I anslutning till utdelningen hölls årets högtidsmiddag som lagades av Hagdahlskocken Jonas Alvin tillsammans med duktiga åk 2-elever och lärare från Anders Ljungstedts gymnasium.

Mer info om Hagdahlsakademien finns på hagdahlsakademien.se