/ Nyheter / Brunneby musteri tog del av Vreta Klusters erbjudande om HR-stöttning

Nyhet

Brunneby musteri tog del av Vreta Klusters erbjudande om HR-stöttning

22 september 2023

Brunneby musteri är ett framgångsrikt familjeföretag på östgötaslätten strax norr om Linköping. Under det senaste året har de haft möjlighet att ta in en extern person med fokus på HR-frågor. Det var ett erbjudande från Vreta Kluster som de är mycket nöjda med.

Många livsmedelsproducerande företag vill växa och ta sin verksamhet till nya höjder. En sådan ambition ställer högre krav på att företag aktivt arbetar strategiskt och långsiktigt med sin kompetensförsörjning. Det kan Vreta Kluster hjälpa till med.

I mindre företag där det inte finns en enskild HR-resurs kan det vara utmanande att arbeta med strategisk kompetensförsörjning. Vreta Kluster ville därför testa att bistå mindre företag med HR-kompetens i form av en ”ambulerande HR-chef”. Att ta hjälp av en extern konsult när det gäller till exempel ekonomiredovisning eller olika typer av certifieringar är inte ovanligt. Frågan var då; Är det möjligt att ta in extern hjälp när det gäller strategisk kompetensförsörjning? Är detta en tjänst som mindre företag skulle uppskatta?

Fick hjälp med lönekartläggning och lönepolicy

Elin Leidstedt, projektledare på Vreta kluster kontaktade Brunneby musteri under hösten 2022 och undrade om hon och John-Åke Svensson, senior affärsutvecklare på Vreta Kluster, fick komma ut och träffa dem och höra mer om deras verksamhet.

– Vi hade ett par möten, rannsakade oss själva och kom fram till att vi behövde ha hjälp med lönekartläggning och lönepolicy. Vi har också en nyanställd produktionschef som fått lite hjälp med coachning, säger Eva Ronström, vd på Brunneby Musteri.

Erbjudandet var inom ramen för Vreta Klusters projekt Tjänstedesign av kompetensförsörjning för livsmedelsproducerande företag där Vreta Kluster tog in HR-experten Karin Wetterstrand som konsult i projektet.

Brunneby musteri har fått stöttning sedan i våras. De tycker att det har varit väldigt värdefullt att ha fått hjälp med HR-frågorna och coachning då man som småföretagare oftast gör allt i verksamheten och det är svårt att vara proffs på alla delar i den.

– Vi har haft stor hjälp av en HR-konsult och vi har med hennes hjälp lagt grunden för vårt fortsatta arbete. Nu har vi gjort grovarbetet och vi tänker att vi nu skulle kunna anlita en HR-konsult vid Det känns bra. Det händer ju saker hela tiden, nya lagar kommer till och så vidare, så det kan mycket väl komma upp nya frågor. Men skulle vi behöva hjälp igen så kan vi ta hjälp. Det här känns som en puff i rätt riktning för företaget, säger Eva.
– Jag tycker att det varit lärorikt då jag är ganska ny i den här rollen. Det har varit bra att få perspektiv på frågor utifrån, säger Isak Björkman som är produktionschef på Brunneby Musteri.

Projektet Tjänstedesign av kompetensförsörjning för livsmedelsproducerande företag drevs mellan 1 mars 2022 och 31 augusti 2023 inom ramarna för Östergötlands regionala livsmedelsstrategi. Vreta Kluster var projektägare, huvudfinansiärer var Tillväxtverket och projektet medfinansierades av Region Östergötland.  Mer om projektet kan du läsa här https://www.vretakluster.se/projekt/pagaende-projekt/410-tjanstedesign-framgangsrik-bemanning-for-livsmedelsproducerande-foretag

Fler företag har fått stöttning

Utöver Brunneby musteri har tio andra livsmedelsföretag i Östergötland tagit del av erbjudande inom ramen för projektet, bland annat Stafsäter Glass och WellNOx.

Under arbetet har Vreta Kluster skapat engagemang hos deltagande pilotföretag att vilja fortsätta arbeta med strategisk kompetensförsörjning och se det som en naturlig pusselbit i sin affärsutveckling. När vi ställde frågan ”Hur kommer du att arbeta med personalfrågor framöver?” fick vi bland annat följande svar:

”Vi håller på att strukturera upp arbetet med personalfrågor och betar av bit för bit. Vi skall nu i väg på utbildning och sedan jobba mera med arbetsmiljö osv.”

”Vi måste öka HR-arbete väsentligt. Rekrytering eller konsult återstår att se.”

Vreta kluster stöttar företag i de gröna näringarna, bland annat med strategisk kompetensutveckling, och det fortsätter vi med i olika former även efter detta projekts slut.

Senaste nytt