”Det är spännande att få chansen att träffa olika företag och höra mer om dem. Det jag tar med mig från mässan är att jag valt rätt utbildning och att det finns många intressanta företag att jobba inom.” Det sa Clara Kihlstrand, som studerar fjärde året till mark/växt-agronom på Ultuna, och som var en av de deltagande studenterna på en fullmatad företagsmässa för studenter som anordnades på Vreta kluster den 4 oktober.
Under mässan fick blivande agronomer och lantmästare chans att lyssna på företagspresentationer och mingla med företag inom de gröna näringarna i Östergötland.
Två bussar från SLU
Två bussar med universitetsstudenter från Alnarp och Ultuna anlände till Vreta Kluster på förmiddagen. De hälsades välkomna med en presentation av klustret och fick en överblick över hur den gröna näringen ser ut i Östergötland.
Därefter tog Per Frankelius och Karolina Muhrman från Agtech 2030 över och pratade om lantbrukets tekniska utveckling, med en exposé över historisk teknik, etablerad teknik, ny tillgänglig teknik och potentiell teknik.
De pratade om de klimatutmaningar vi står inför och hur lantbruket är en del i arbetet mot klimatförändringarna, både nu och i framtiden.
– Vår bransch är unik. Vilken annan bransch binder koldioxid? Växande grödor fångar in miljontals ton koldioxid varje år. Det är något som ofta glöms bort i debatterna. Vi behöver hjälpas åt för att förmedla hela bilden, sa Per Frankelius.
Med ny teknik som minskar behovet av växtskyddsmedel, drönare och traktorer och maskiner med fossilfria drivmedel går det att öka hållbarheten ännu mer.
Per och Karolina gav exempel på vad andra deltagande företag under mässan arbetar med. De presenterade också några av Agtech 2030:s projekt bland annat ett om varför skörden varierar på fält, könssortering av okläckta ägg och ett system för att övervaka var korna befinner sig och hur de rör sig i hagen.
Många företag på plats
Dagen fortsatte med lunchmingel i konferensdelen Gläntan där Växa, Hushållningssällskapet, Biototal, J-O Brink Sweden, Svenska Ägg, Länsstyrelsen Östergötland, Fyrklövern, LRF, Ludvig & Co, Naturbruksgymnasiet Region Östergötland, Väderstad AB, Ydre-Grinden, Handelsbanken, Lovang Lantbrukskonsult, Forsbecks, Argum, Vadstena bokföringsbyrå, Östgöta Juridik, Areal, Lantmännen Maskin, Lantmännen Biorefineries, HK Scan, HS Certifiering AB, Länsförsäkringar Östgöta. Axima och Agtech 2030 hade montrar.
Tre parallella program
Studenterna hade inför mässan fått välja inriktning Växtodling & Maskin, Lantbrukets djur eller Bank, finans och fastighet. Eftermiddagen fortsatte med egna program med företagspresentationer utifrån den inriktning studenterna valt.
Helena Ekstrand, blivande lantmästare, hade valt inriktning Bank, finans och fastighet. Hon kommer från Gotland och planerar att flytta till Östergötland när hon är klar med studierna.
– Det här är ett jättebra tillfälle för mig att knyta kontakter, sa hon.
Hennes grupps program fortsatte med föreläsning och workshop på Vreta Kluster. Efter fikastund gick bussen sedan till Klostergården där Hushållningssällskapet, Lantmännen Biorefineries och Forsbecks hade företagspresentationer för den gruppen och gruppen Lantbrukets djur.
Gruppen Växtodling & Maskin hade lyssnat på presentationerna på Klostergården innan fikat och därefter åkte de vidare till Vreta Utbildningscentrum där de, efter gruppen Lantbrukets djur, fick lyssna på företagspresentationer från Vreta Utbildningscentrum, Växa, Agricam och HK Scan.
”Kul att nätverka och få inblick i branschen”
De arrangerade presentationerna och mingellunchen gav mycket tillfällen för samtal, frågor och mingel, men det uppstod också mycket spontant prat mellan studenter som inte träffats tidigare och företagsrepresentanter på bussarna till Klostergården och Naturbruksgymnasiet.
Carl Johan Helin från Karlstad var med i gruppen Växtodling & maskin. Han studerar första året till lantmästare på Alnarp.
– Efter studierna ska jag hem till gården i Karlstad, men jag tyckte det var intressant att få veta lite mer om vilka företag som finns i Östergötland och hur näringen ser ut här. Jag hann mingla med flera företag, bland annat Handelsbanken och Scan, sa han.
Dagen avslutades med en säsongsanpassad buffé bestående av närodlad östgötsk mat på Torn1 i Linköping. Mycket nöjda studenter lämnade sedan Linköping för avfärd hemåt vid 20-tiden.
– Det var kul att få tillfälle att nätverka och få en inblick i branschen nu när man är i slutspurten av programmet, sa Kari Löe som studerar fjärde året till mark/växt-agronom på Ultuna
– Det är spännande att få chansen att träffa olika företag och höra mer om dem. När jag såg programmet inför mässan kände jag att det var relevanta företag som skulle komma hit. Mässan har verkligen levt upp till förväntningarna, sa Clara Kihlstrand.