fbpx

  • Press

Doft av flytgödsel till sommarsillen

Kanske är sommaren den årstid då kontrasterna mellan stad och land blir som tydligast. Semestrande stadsbor vill njuta av livet på landet, samtidigt som livsmedelsproduktionen går på högvarv. För några år sedan diskuterade jag flytgödsel-tajming med en mjölkproducent från östgötakusten. Han menade att oavsett när han väljer att sprida flytgödsel "så nog tusan är det någon sommargäst som ska sitta på sin altan, äta sill och klaga på att det luktar illa!".

Urbanisering – en utmaning för hållbar utveckling

Idag bor 88% av östgötarna i tätort. Vissa forskare menar att på global nivå så är urbaniseringen en av de tuffaste utmaningarna för hållbar utveckling. Det beror dels på behovet av transporter som idag till största delen sker med hjälp av fossila bränslen. Mat ska transporteras in till staden och avfall ska transporteras ut. Men urbaniseringen gör även att människor tappar kontakten med biologin och därmed förutsättningarna för livsmedelsproduktion. Det är lättare att reta sig på lukten av flytgödsel om man inte känner till varför gödseln är nödvändig för att gräset ska växa, korna ska få något att äta och ge mjölk som blir till gräddfil som passar så bra till sill. Det är också svårare att motivera skäliga priser på maten, om människor inte känner till hur mycket arbete och resurser som ligger bakom gräddfilen.

Ju färre människor som har insikt i de gröna näringarna, desto svårare blir det att intressera ungdomar för utbildningar inom våra branscher och i förlängningen att rekrytera personal till våra företag. Med de utmaningar som de gröna näringarna har framför sig i form av klimatförändringar, ökat behov av livsmedel och omställning till fossilfri produktion, så har vi inte råd att vara utan den kompetens och kreativitet som finns utanför våra egna, närmsta kretsar.

Berätta om de gröna näringarna

Så ta tillfället i akt att visa upp våra branscher, när helst du får chansen. Välkomna stadsborna ut i grönskan. Bjud in och förklara hur saker och ting går till för den som inte vet. Kanske sår det ett frö? Kanske väcks ett genuint intresse för lantbruk, livsmedelsproduktion eller skogsbruk? Kanske är det nästa generations medarbetare du har framför dig?

Själv ska jag strax ta med mig familjen ut i Tjusts skärgård. Njuta av lediga dagar, av hagar som hålls öppna av betande nöt och en levande skärgård. Och skulle det blåsa förbi en doft av flytgödsel när jag äter sill på min altan, så kommer jag se det som en perfekt anledning att få berätta om kvävets kretslopp för mina gäster.

 Glad sommar till er alla från oss på Vreta Kluster!/Maria Källming, VD Vreta Kluster AB

 

Maria_Källming_Rityta_1.png