fbpx

  • Press

Stort intresse för snabbkurs i naturbruk

Till följd av Corona och inreseförbudet i Sverige är det svårt att hitta arbetskraft till yrken inom gröna näringen. En orienteringskurs i naturbruk kan vara en del av lösningen. En vecka efter att kursen annonserats ut, hade 13 personer anmält sig.

VK utbildning1Solen steker över Drivbänks odlingar utanför Vreta Kluster. Kursdeltagarna har haft lunch i skuggan och nu väntar lektion i frilandet bland olika kålsorter. Ensilage ska fördelas mellan plantorna för att hindra ogräs att titta upp, och för att behålla lite fukt i jorden.

– Det doftar näringsrikt, säger Tsige Chgeno och stoppar näsan i det torkade gräset.

Tsige är från Etiopien från början och älskar att odla.

– Jag odlar i allt, till och med i mjölkpaket om jag inte har någon kruka, säger hon.

Utbildningen är som klippt och skuren för henne med andra ord, och nu hoppas hon hitta ett jobb där hon får vara nära naturen.

Bakom naturbrukskursen står Vreta utbildningscentrum tillsammans med Vuxenutbildningen i Linköpings kommun och Drivbänk.

Idén föddes tidigare i våras när man insåg att coronakrisen för med sig att det antal gästarbetare som brukar resa till Sverige och hjälpa till i lantbruket varje sommar, inte kan komma i år.

­– Vi behövde göra något fort, säger Louise Ridderström, från Drivbänk.

VK utbildning2I samarbete med Vreta Kluster, LRF Öst och Drivbänk (Samordningsförbundet) startades projektet ”Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom gröna näringen för att säkra svensk matproduktion.” Syftet är att möjliggöra att friställd arbetskraft med kort varsel kan börja jobba inom gröna näringen. Projektet ska pågå ett år, fram till den 30 april 2021, och orienteringskursen är den första aktiviteten som genomförs.

­ ­– Vi annonserade ut orienteringskursen, som är en del i bemanningsprojektet, och bara en vecka senare hade hela 13 personer anmält sig, det är jättekul, säger Louise Ridderström.

En av dem är Syed Shah från Afghanistan. Han arbetade som målare, kock och elektriker i sitt hemland, men har varit intresserad av odling sedan han kom till Sverige för fyra år sedan.

– Jag vill lära mig allt om plantorna, säger han. Jag tycker om att se hur de växer, det är nästan som en människa som blir större och större. Det känns bra.

VK utbildning3
Första kursveckan lärde sig eleverna bland annat att köra traktor. Andra veckan gäller mer odling och maskinövningar i form av gräsklippare och trimmer bland annat.

– Sista veckan ska de ut på praktik hos olika företag varav flera är i behov av arbetskraft. Förhoppningsvis kan några av eleverna komma ut i jobb redan i sommar, säger Calle Tallving, trädgårdslärare för kursen, medan han övervakar arbetet bland kålplantorna.

Simon Forslund påtar bland de torra ensilaget. Han stortrivs på utbildningen.

– Jag gillar natur och växter, det är själva essensen i livet, säger han. Folk har alltid odlat och kommer alltid att göra så det känns viktigt att kunna, det var därför jag sökte kursen.

Nu, när den väl har börjat, upplever han lite av en ögonöppnare.

– Jag trivs med det här arbetet känner jag. Det visste jag inte riktigt innan. Det är avkopplande. Inte alls lika stressigt som andra arbeten jag haft. Det här skulle jag kunna tänka mig att arbeta med. Tänk att få vara utomhus och slippa jobba mitt i stan. Det känns gött!

 

Bildtexter:

* Full fart i landet. Syed Shah, Simon Forslund och Camilla Ruuth lägger ut ensilage för att hålla fukten kvar och ogräset borta. (Foto: Anna Lindén)

* Syed Shah kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Han arbetade med olika hantverk i sitt tidigare hemland och har fått upp ögonen för odling i Sverige. ”Jag vill lära mig allt om plantor och om hur man tar hand om växter”, säger han.

* Camilla Ruuth kommer från Vreta Kloster och Isabel Restrepo från Spanien. Tillsammans läser de kursen i naturbruk och hoppas att få arbeta med växter och odling framöver.

 

 

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2