fbpx

  • Press

Nytt upprop för lokal mat

Coronapandemin har drabbat många östgötska företag hårt. Nu startar Östgötamat tillsammans med Vreta Kluster ett upprop för de lokala matproducenterna.
- Att handla lokalt gynnar både näringsliv och jobb i vår region, säger Louise Ridderström på Östgötamat. Och det gynnar i slutändan alla som bor här.

Handlaostgotamat facebook 1200x630pxlCoronapandemin har, bland mycket annat, satt fokus på frågan om vår livsmedelsproduktion. När smitta sprids och gränser stängs är en stark, lokal matproduktion en trygghet. Samtidigt har många lokala livsmedelsföretag drabbats hårt av effekterna av pandemin. Restauranger har tvingats stänga eller dra ner på sin verksamhet och bland annat därför har många leverantörer, framför allt i förädlingsledet, sett efterfrågan minska.

- Med det här uppropet vill vi sätta ljuset på den lokala matproduktionen, säger Helene Oscarsson, vd för Vreta Kluster. Tanken är att få med alla – producenter, butiker och restauranger – för att få konsumenterna att välja det lokala i ännu större utsträckning.

- Vi har sett ett ökat intresse för närproducerat under pandemin, samtidigt som vissa delar av den lokala livsmedelsproduktionen har drabbats hårt. Nu vill vi att konsumenterna ska vilja bidra och välja det lokala i ännu högre utsträckning.

Uppropet ”Handla Östgötamat” startar den 11 juni och utgår från budskapet ”Tänk längre, handla närmre”. Uppropet kommer framför allt att drivas i digitala kanaler, från både Östgötamat, Vreta Kluster, producenter och butiker.

- Vi utgår från märkningen Östgötamat, säger Louise Ridderström, men vi har ett bredare perspektiv på uppropet. Vi vill förstås stötta alla lokala producenter och uppmana konsumenterna att handla alla lokala produkter. Och de producenter som vill bli medlemmar i Östgötamat är välkomna att höra av sig.

- Vill man handla mer lokalproducerat är det bara att titta efter märkningen Östgötamat eller fråga i sin butik eller på sin restaurang efter närproducerade varor. De flesta butiker har ett bra och stort sortiment med mycket att välja på och många restauranger satsar stort på lokala producenter. Vill man hitta företag som producerar eller serverar lokal mat, finns det på www.ostgotamat.se.

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2