fbpx

  • Press

Byborna handlar på nätet

Sedan lanthandeln i Godegård lade ner har Pär Selin, Ica-handlare i Tjällmo, levererat varor till grannbyn. Ett beslut som förstås blev ännu mer betydelsefullt i Coronatider. – Det känns bra att ta sin del av samhällsansvaret, säger han.

Ingrid Wiklund Ekdala gård
”Det här är en jättebra löning för Godegårdsborna”, säger Anders Bengtson, näringslivsansvarig i Motala kommun. (Bild: Motala kommun)
cocosbollfrabriken
Bostadsstiftelsen Platen har gjort om ett soprum till ett fint kylrum med kylar och en stor frys vid Solgläntan i Godegård. Hit levererar Per Selin matkassarna och beställarna går och hämtar när det passar. (Bild: Privat)
Ica Tjällmo Pär Selin

En dag i veckan levererar Per Selin mat hem till sina kunder och en dag i veckan kör han till kylrummet i Godegård. (Bild: Privat)

I fem år har Pär Selin och hans personal drivit e-handel från Ica Nära i Tjällmo. Varorna har kunderna hämtat i butiken eller fått hemkörda. När lanthandeln i Godegård stängde utökade Pär leveranserna även dit. Nu har han dessutom fått ett bra utrymme att leverera varorna till och verksamheten har nära på exploderat.

– Om omsättningen av e-handeln låg på 1,5 procent av den totala försäljningen tidigare så ligger den på 15 procent nu. På tre veckor har det hänt mer än det gjort på fem år, säger han.

Trots det tycker Pär att e-handeln borde vara ännu större just nu.

– Folk kommer och handlar få saker och många gånger. Det är trevligt förstås, men jag tycker att det finns en viss nonchalans kring riskerna. Fler borde ta råden på allvar och stanna hemma, säger han.

En lösning är alltså att hämta sina varor i det nya kylrummet som ligger intill det före detta äldreboendet Solgläntan i Godegård. Där har fastighetsägaren, Bostadsstiftelsen Platen, förvandlat ett soprum och ställt in tre kylar och en stor frys. En dag i veckan levererar Pär Selin påsvis med mat dit.

– Första gången var det veckoinköpen för åtta hushåll och andra gången för 15. Vi kör så mycket vi klarar av, och just nu känns det som om jag borde utöka till ytterligare en dag i veckan, säger han.

Projektet med kylrummet har genomförts i samarbete med Motala kommun, bygderådet i Godegård och Platen.

– Det här är en jättebra lösning för Godegårdsborna, särskilt i de här tiderna, säger Anders Bengtson, näringslivsansvarig vid Motala kommun.

Platen har ställt i ordning lokalen, Pär Selin sköter servicen på ett jättefint sätt och bygderådet i Godegård gör en mycket bra gärning genom att hålla utbildningar i konsten att e-handla, för äldre och andra som inte har hanterat internet tidigare.

Och för dem som inte har tillgång till dator har Pär Selin ytterligare en service. Han kallar den för off line.

– Då får vi helt enkelt ta till telefonen och papper och penna. Sedan kör vi ut beställningen tillsammans med on line-varorna. Allt går, och kunderna brukar bli tacksamma och jätteglada.

 

 

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2