fbpx

  • Press

Stort intresse för Reko-ringar

Intresset för Reko-ringarna har ökat rejält sedan coronaviruset förändrade vardagen för många matproducenter.
Fler företag har anslutit sig och även kundernas intresse för närodlat har blivit större.
- Det har ökat jättemycket. Vi har sålt slut på allt vårt lammkött via Reko-ringarna, säger Ingrid Wiklund från Ekdala gård.

Ingrid Wiklund Ekdala gård
Ingrid Wiklund från Ekdala gård. Foto: Anchi Alm
cocosbollfrabriken
Annika Nilsson från Cocosbollsfabriken med kunden Kerstin Andersson. Foto: Anchi Alm

Reko-ringar är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Beställningar sker via en Facebook-grupp där vem som helst kan bli medlem. De producenter som har något att sälja skriver det i gruppen, kunderna går in och bokar i kommentarsfältet och betalar via Swish. Det kan vara ägg, kött, morötter, potatis eller bröd. Sedan sker utlämningen av varorna på en företagsparkering eller liknande.

I Linköping är det utlämning varannan vecka, på tre olika platser. Ingrid Wiklund från Ekdala gård har varit med i Reko-ringen i flera år och har märkt av en tydlig ökning i försäljningen den senaste tiden.

- Jag tror att konsumenterna blir mer medvetna om maten i sådana här tider, säger hon. Man vill handla närproducerat och inte importerat. Och det är förstås oerhört viktigt för oss lokala producenter.

Flera nya producenter har anslutit sig till Reko-ringarna den senaste tiden. Många vill hitta fler försäljningskanaler i en tid när exempelvis restauranger drar ned på sina inköp. Annika Nilsson från Cocosbollsfabriken är ny medlem i Reko-ringarna, och hon ser det som ett enkelt sätt att nå konsumenterna.

 - Det ligger väldigt mycket i tiden att handla närodlat och miljövänligt, säger hon. Vi får en personlig kontakt med kunderna här och de får träffa oss producenter direkt.

En av Annikas kunder vid dagens utlämning är Kerstin Andersson. Förutom tre paket kokosbollar har hon köpt kombucha, morötter, ägg och potatis. Hon handlar på Reko-ringarna varje gång.

- Det här passar oss, säger hon, vissa produkter köper vi bara på Rekoringarna. Det är ett superbra sätt att handla lokalt.

 

 

 

Faktaruta:

Konceptet Reko-ringar har vuxit under åren och i dag finns mellan 140 och 150 Reko-ringar i Sverige.
I Östergötland finns i dagsläget ett tiotal fördelade över länet, från Norrköping i norr till Kisa i söder.

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2