fbpx

  • Press

Östergötland föredöme för mer lokal mat

Östergötlands arbete för mer lokal mat i de offentliga köken är unikt i landet. Det vittnade både föreläsare och deltagare om när Vreta Kluster arrangerade seminarium om hur man kan få in mer lokal mat på förskolor, skolor och äldreboenden.

offentligmat webb

Ett stort antal politiker, tjänstemän, företagare och livsmedelsproducenter, från både Östergötland och andra delar av landet, fanns på plats under Vreta Klusters seminarium ” Goda exempel inom offentlig sektor för att uppnå målen i livsmedelsstrategin”. Och deltagarna fick höra många exempel på hur engagerade människor i de offentliga köken runt om i Östergötland jobbar för att sätta mer östgötsk mat på borden. Att öka andelen lokalproducerad mat i offentliga verksamheter är ett av målen i den regionala livsmedelsstrategin och även den nationella livsmedelsstrategin.

Livsmedelssektorn är en viktig del för ett livskraftigt Östergötland. Mat skapar jobb och mat skapar glädje, säger Julie Tran, (C), regionråd i Region Östergötland, som inledde dagen.

tran2

Julie Tran (C), regionråd, Region Östergötland.

Många tips och idéer

Under dagen gav olika representanter från offentliga verksamheter tips och idéer på hur man kan jobba för att öka andelen närproducerad mat i förskolor, skolor och äldreboenden. Bland annat beskrev kostchefer från Söderköping, Boxholm, Vadstena, Ydre och Ödeshög hur de arbetar med konceptet Food for Life, som går ut på att använda skolmåltiden till mer än att bara servera mat.

- Food for life handlar om att lära barn varifrån maten kommer och hur den produceras. Vi åker ut och hälsar på bönderna som levererar mat till skolan, vi odlar morötter och vi skördar, säger Anna Lundstedt, kostchef i Boxholms kommun.

- Varje kommun lägger ett antal miljoner kronor på skolmåltider. Food for life är ett sätt att använda de resurserna till mer än bara mat, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.

Inspirationsprojekt

Jenny Pettersson och Anki Bexell är kostchefer i Åtvidabergs och Kinda kommun. De berättade om samverkansprojektet Matverk, där kockarna i båda kommunernas kök har fått träffa lokala producenter och testa nya råvaror för att inspireras. Resultatet har bland annat blivit en inspirationsbroschyr med recept. Från Linköpings kommun och Norrköpings kommun kom Åsa Kullberg respektive Merja Willman för att berätta om hur de arbetar för att öka andelen lokala råvaror i köken.

- Det gäller att stycka upp upphandlingen och ställa rätt krav, menar Åsa Kullberg, kostchef i Linköpings kommun.

- Jag arbetar mycket med uppföljning för att kontrollera att våra leverantörer levererar lokala produkter, berättar Merja Willman, koordinator på kommunstyrelsens kontor i Norrköpings kommun. Två gånger om året går vi igenom varenda produkt och ser jag något som inte stämmer så ringer jag upp och kollar.

Beröm åt Östergötland

I publiken fanns deltagare från andra delar av landet, som var på plats för att få reda mer om arbetet. De vittnade om att Östergötland är Sverigeledande i sitt arbete med Food for life och fick medhåll av Anna-Karin Quetel vid nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg på Livsmedelsverket. Hon framhöll Östergötland som ett föredöme.

- Det är häftigt att se hur man jobbar och jag är jätteimponerad av det driv som finns i Östergötland, säger hon. Det är helt rätt väg att gå, där offentliga måltider blir en motor för att driva på för en hållbar utveckling.

Dagen avslutades med att LRF:s ordförande Peter Borring berättade om Östergötlands livsmedelsproduktion ur ett krisberedskaps- och självförsörjningsperspektiv, innan landshövding Carl Fredrik Graf fick knyta ihop dagens diskussioner.

Jag tror att fler och fler blir beredda att betala lite mer om medvetenheten kring hela kedjan ökar, Carl Fredrik Graf. Då förstår man att det finns större värden med en stark, lokal produktion av livsmedel. 

graf3

Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

oscarsson

Riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD), framhöll Östergötlands som ett lysande exempel på en region som gör något och inte bara pratar. Och han smakade gärna på de lokalt producerade godbitarna från Victoria Kahnborg-Edoff, som arbetar med projektet Drivbänk.

 

 

Dokumentation

Presentationerna från seminariet finns att hämta här

 banner gron verkstad   banner gron kunskap2