fbpx

  • Press

Östgötska champinjoner sticker upp

2014 startade fyra teknologer vid Linköpings universitet Sveriges mest högteknologiska svampodling. Fem år senare skördar Östgötasvamp förutom tonvis med svamp också stora framgångar.

ostgotasvamp2

Östgötasvamp i Linköping är en riktig framgångssaga som började som ett fritidsintresse. Mahziar Namedanian flyttade till Sverige för 11 år sedan för att doktorera i mediateknik. Intresset för att odla svamp hade han med sig från Iran och tillsammans med studiekamraterna Hossein Nadali, Edris Safavi och Mohammad Jalili föddes idén om svampproduktion i stor skala. Bankerna tyckte projektet verkade riskfyllt men med egna pengar och egen arbetskraft byggdes en kycklinggård i Vikingstad om till högteknologisk svampfabrik.

Sedan starten har man gått från fyra till 26 anställda och varje vecka lämnar omkring 18 ton svamp Vikingstad för att säljas till slutkunder. Sedan februari säljer Lidl svampen i hela landet under varumärket Himlajord, men man levererar också till ICA och Axfood.

Anläggningen har avancerade styrsystem för luftfuktighet, temperatur, koldioxid- och syrehalt som ger en optimal miljö för svampodling. Allt är egenutvecklat och går att styra via en mobilapp.

Förutom vanliga champinjoner produceras kastanjechampinjoner och portobello, både konventionellt odlade och Krav-märkta. Den verkliga innovationen är dock de D-vitaminberikade champinjonerna. D-vitamin är något vi nordbor kan få för lite av men genom att belysa odlingarna med UV-ljus utvecklar svamparna vitamin D på samma sätt som de gör ute i naturen. Östgötasvamp är först med detta i Europa och man arbetar nu också med att ta fram svamp som är berikad med antioxidanter.

Svensk svampproduktion innebär kortare transporter och färskare svamp och det är bara ungefär 15% av champinjonerna i affärerna som är svenskodlade så här finns en stor marknad att förändra.

– Vi har nästan dubblat personalstyrkan i år men anläggningen har kapacitet för mer, så vi vill fortsätta utvecklas, säger Mahziar.

Trots att företaget bara har funnits några år har det fått flera nomineringar och utmärkelser och 9 maj utsågs det till Årets hälsoentreprenör 2019 av ICA.