fbpx

  • Press

Affärsutveckling för företag som producerar funktionella livsmedel

Representanter från företagen samlade tillsammans med projektledarna under seminariet.

Den 1 februari var det uppstart på Vreta Kluster för en aktivitet som ska stödja företag vilka tillverkar funktionella livsmedel. Innebörden i funktionella livsmedel är att de tillför mer värden än att bara mätta. De deltagande företagen i nätverket tillverkar bland annat olika typer av juicer, must, fermenterade grönsaker och kombucha.

Aktiviteten ingår i projektet Växtzon som finansieras av Tillväxtverket.

– Syftet med Växtzon är att hjälpa företag med affärsutveckling. Projektet kombinerar kunskap, kompetens och nätverk från olika inkubatorer, universitet och kluster i Östra Mellansverige. Allt kan skräddarsys till en mix som passar företagens individuella tillväxtbehov, berättar Elisabet Ström, projektledare Växtzon, Vreta Kluster.

– Målet med dagens möte är att lyfta fram företagens frågeställningar och behov. Det blir utgångspunkt för hur vi formar fortsättningen, säger Jesper Lindström, även han projektledare Växtzon, med lång erfarenhet från livsmedelsindustrin.

Brett perspektiv av frågeställningar
De frågor och behov som kom upp spände över ett brett spektrum av områden. Några av dem var internationalisering, hållbarhet och kapitalanskaffning, vilket är prioriterade områden inom Växtzon. Ett annat var hälsokommunikation.
– Hälsokommunikation är viktigt för produkternas marknadsföring. Men vad får och vågar man säga? Ett exempel är att forskning visar att bär innehåller nyttiga antioxidanter. Men det kan inte företagen använda i sin marknadsföring säger regelverket. De måste bevisa att just exakt de bären de har i sina produkter kan leva upp till det. För att få säga det måste man utgå från en studie utförd specifikt på företagets utvalda bär. Och att göra en sådan objektiv studie är dyrt. Det blir ett dilemma, helt enkelt, säger Jesper.

Vill ni vara med i denna aktivitet inom Växtzon? Kontakta då Elisabet Ström eller Jesper Lindström.

Elisabet Ström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-764 44 56

Jesper Lindström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0708-99 33 63

Jesper och Elisabeth