fbpx

  • Press

Östergötland visar vägen i den svenska Livsmedelsstrategin

180207 Vreta Kluster 07

Den 7 februari var det fullt hus på Vreta Kluster, företagsparken för det gröna näringslivet i Östergötland. En dag som gick helt i matens tecken – hur vi i Sverige och i Östergötland ska öka produktionen av livsmedel. För att lyckas behöver vi bli bättre på att marknadsföra och sälja vår mat, samtidigt som vi behöver göra det enklare att vara livsmedelsproducent.

– Den här dagen var en kickoff för att verkställa vår regionala livsmedelsstrategi. Intresset var stort – drygt 130 personer var på plats, alla med samma intresse – att öka tillväxten inom den svenska livsmedelsproduktionen, säger Helene Oscarsson, vd på Vreta Kluster.

På plats fanns, förutom livsmedelsproducenter, flera politiker, beslutfattare och företrädare för akademin. Syftet med dagen var att lyfta fram goda exempel och inspirera livsmedelsproducenter för att våga satsa. Ett annat var att synliggöra de hinder som finns i form av administrativa system och regelkrångel för att hitta ett sätt att underlätta för livsmedelsföretagen. Här fick deltagarna lyssna till Rättviks kommun, som vågat gå mot strömmen genom att ändra sin inställning till företagare.

– Min förhoppning är att vi i Östergötland ska kunna använda oss av Rättviksmodellen. De är beviset för att det går att ändra på sådant som fungerar mindre bra även när det gäller regeltillämpningar. Det har dessutom resulterat i ökad tillväxt och ett ökat förtroende för myndighetsutövningen i kommunen. Jag är övertygad om att vi kan nå samma resultat här i vår region, säger Helene Oscarsson.

Från Sverige-märkning gör det lätt att välja rätt

Bland föredragshållarna fanns Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning, med den frivilliga ursprungsmärkningen "Från Sverige" som ska göra det enkelt för konsumenterna att välja rätt i butiken. På plats fanns också Svegro – familjeföretaget som odlat kryddor och sallad på Ekerö sedan 60-talet och inte minst potatis från östgötaslätten. Genom en ny varumärkesstrategi har de på kort tid lyckats öka sin försäljning och igenkänning hos kunderna.

Vi fick också lyssna till några lokala framgångssagor, bland dem Hermelins grönsaker från Ösgötaslätten. Ett företag som går mot strömmen och genom att göra det de tror på och skippa grossistledet lyckas sälja svensk ekologisk kål för 40 kronor kilot istället för fyra kronor kilot. Ett annat regionalt exempel är Wellnox som säljer flytande rödbetor och andra grönsaker under varumärket RÅ och som sedan starten för några år sedan lyckats mångdubbla sin försäljning.

– Det finns fantastiskt mycket att lära av de här framgångssagorna. Att de delar med sig av sina strategier och framgångar så generöst är mycket värdefullt för andra företag och aktörer i branschen. Det finns en stor kraft i att samverka och lära av varandra för att öka tillväxten i livsmedelsproduktionen, säger Helene Oscarsson.

Exportframgångar – Food for progress i Mjölby

Ska vi lyckas öka både produktionen och lönsamheten behöver vi inte bara sälja vår svenska mat här i Sverige, vi behöver övertyga resten av världen att svensk mat är en klass för sig. Några som lyckats väl med det är Food for progress med varumärket Oumph, som med en stark övertygelse om att rädda världen vill gör växtbaserad mat attraktiv, något som de lyckats väl med. Ett annat exempel är Umlax, utsedda till årets livsmedelsexportör, som kom hela vägen från Lycksele för att berätta om såväl fram- som motgångar i sina exportsatsningar. Till sin hjälp i sina framgångar hade de Business Sweden som också fanns på plats.

– Ett bättre avstamp för verkställandet av den östgötska Livsmedelsstrategin än så här kunde jag inte drömma om. Nu hoppas jag att alla deltagarna, såväl livsmedelsproducenter, offentliga inköpare, kostchefer och andra aktörer är lika peppade som jag för att öka tillväxten inom världens viktigaste branscher, avslutar Helene Oscarsson.