fbpx

  • Press

Nordiska Rådet på besök i Vreta Kluster – på jakt efter hållbara lösningar

IMG 1702  IMG 4674 2

I går, måndag, fick Vreta Kluster, företagsparken för det gröna näringslivet i Östergötland, besök av Nordiska Rådets hållbarhetsutskott. De 25 parlamentarikerna fick ta del av några av Östergötlands framgångsrika energi- och miljöinnovationer. Lite oväntat fick de också smaka på den senaste mattrenden – syrsor från Eat:em. 

– Det var ett mycket lärorikt och viktigt besök. Vreta Kluster är en fantastisk arena där det bubblar av nya spännande innovationer som är med och löser en av vår tids viktigaste utmaningar – den som handlar om vår miljö och vår mat- och energiförsörjning, säger Hanna Kosonen, ordförande i Nordiska Rådets hållbarhetsutskott.

Bland företagen på plats i Vreta Kluster fanns Biototal, Södra, Agroetanol, Energifabriken och PantaPåsen.

– Som östgöte och centerpartist känns det extra kul att få visa upp länet, det som Vreta Kluster lyckats uppnå på fem år och allt som de gröna näringarna bidrar till inom förnybar energi och hållbarhet, säger Staffan Danielsson, parlamentariker i Nordiska Rådets hållbarhetsutskott och riksdagsledamot.

Syrsor är gott
På plats fanns också Martin Strid, från start-up-företaget Eat:em som passade på att bjuda parlamentarikerna på sina insekts-snacks.

– Det smakade riktigt gott! Jag är kritisk till att lagstiftningen sätter stopp för att kunna sälja insekts-snacks som människoföda. Det är någonting jag som politiker tar med mig, säger Hanna Kosonen.

Efter besöket på Vreta Kluster åker hållbarhetsutskottet vidare på sin studieresa till Skåne.