fbpx

  • Press

Succé för ny närproducerad näthandel – Sverigepremiär för matnyttiga konceptet REKO

Reko

Facebook-gruppen Reko Linköping är först ut i Sverige med att låta livsmedelsproducenter och medvetna konsumenter göra affärer helt utan mellanhänder. I torsdags kväll for östgötska producenter till Tornby i Linköping för premiärleverans av förbeställt kött, bröd, ost, grönsaker och andra närproducerade livsmedel. 

Med Facebook som handelsplats finns nu en central mötesplats för leverans av lokala matvaror. Lokala bönder, bagare, biodlare och andra producenter lägger helt enkelt in sina erbjudanden via facebook, där konsumenten sedan beställer. Två till fyra gånger i månaden möts producenter och konsumenter vid en bestämd plats och varorna byter ägare.

Finsk succémodell
Grundidén kommer från Frankrike, men förlagan till Reko Linköping är finsk. I Finland har antalet Reko-ringar - d.v.s. olika Facebook grupper med egna mötesplatser - växt lavinartat de senaste åren och drygt 230 000 finländare är anslutna. Initiativtagare till Sveriges första Reko-ring är Karin Lorin som driver Boställets Vedugnsbageri i Maspelösa. Karin levererade färskt bröd till nöjda kunder på torsdagskvällen.

– Ju fler sätt vi producenter kan hitta att sälja direkt till kund, desto bättre, och det här känns helt rätt. Jag är nöjd med kvällens resultat och hoppas att konceptet kommer att växa, vi jobbar bland annat för att rekrytera ännu fler producenter. Intresset är stort för närproducerat och det känns bra att träffa kunderna öga mot öga, säger Karin Lorin.

Hoppas på fler ringar
Facebook gruppen Reko Linköping har för närvarande cirka 1500 medlemmar och antalet ökar för varje dag. Redan har önskemål framförts om utlämningsställen också på andra platser i regionen. Per Lindahl, projektledare på Vreta Kluster, har hjälpt till att sjösätta projektet.

– Det här är ett fantastiskt koncept som vi nu äntligen fått igång också i Sverige. Vi hoppas att vi är den första i raden av många fler Reko-ringar. Allt som behövs för att starta en egen REKO-ring är egentligen ett gäng engagerade producenter och medvetna konsumenter, och att man hittar en bra plats att ha utlämningen på. Vårt engagemang i Reko ingår i ett större arbete vi på Vreta Kluster gör för att underlätta för den lokala maten att nå de lokala tallrikarna. Den 7:e november anordnar vi ett heldagsseminarium på klustret om den lokala maten där bland annat grundaren av Reko i Finland deltar, säger Per Lindahl.

Projektet drivs inom ramen för Växtzon som är ett samverkansprojekt mellan Vreta Kluster och andra företagsinkubatorer och science parks i Östra Mellansverige. Växtzon finansieras av EU:s strukturfond genom Tillväxtverket och syftar till att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna så att fler innovativa företag i Östra Mellansverige ska ska kunna växa. 

Länk till facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/1163498600349258/?fref=ts

Länk till heldagsseminariet ”Matgapet” http://web.vretakluster.eclub.se/Events/Registration/Register/7e4a5797-4e02-4fc8-b3d5-a67c00b30bdc

För mer information:
Per Lindahl, Projektledare Vreta Kluster
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-869 70 12

Karin Lorin, initiativtagare Reko Linköping
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
076-127 30 22

Vreta Kluster finns till för alla som arbetar inom gröna näringar, dvs Jordbruk, skogsbruk, energi och mat. Vreta Kluster är en arbetsplats och en mötesplats men också ett centrum för affärs- och teknikutveckling. Verksamheten finansieras primärt av Region Östergötland, Linköpings kommun och med medel från Europeiska Strukturfonden och Tillväxtverket via projektet Växtzon.

Växtzon är ett samverkansprojekt mellan fem län i Östra Mellansverige (ÖMS) -  Östergötland, Sörmland, Örebro, Västmanland och Uppsala. Projektets syfte är utveckla en gemensam struktur för att stödja tillväxtföretag. Projektet drivs av nio företagsinkubatorer och Science Parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro.

EUlogo v RGB  Vaxtzon Logo