fbpx

  • Press

Problem blir till möjligheter: LiU-studenter möter gröna näringar på Vreta Kluster

LiU-studenter hjälper företagare inom gröna näringar att utveckla sina idéer. Det sker inom ramen för ett par kurser i entreprenörskap. Den 5 september drar arbetet igång med ett gemensamt seminarium på Vreta Kluster utanför Linköping.

Idag är det vanligt att affärsutvecklare använder sig av modeller som tar avstamp i problem och behov hos tilltänkta kunder. Projektet ger studenterna en möjlighet att träna sig på detta genom konkreta fall.

– Vi försöker ständigt att hitta vägar i undervisningen som gör att studenterna blir engagerade, eftersom det innebär att de bättre tillgodogör sig det vi lär ut, säger universitetslektor Charlotte Norrman.

Hon leder en kurs i entreprenörskap och är en i teamet bakom seminariet ”Problem är möjligheter”, som är startskott för kursens idéutvecklingsprojekt.

Måndagen den 5 september bussas studenter till Vreta Kluster där de möter representanter för gröna näringar och får lyssna till vilka problem som man ställs inför. I en kreativ workshop får studenterna spåna idéer till lösningar och diskutera med berörda personer.

Olof Hjelm, professor i miljösystemanalys och miljöledning, har varit med och utvecklat det nya konceptet.

– I en annan kurs i entreprenörskap har vi sedan tidigare låtit studenterna arbeta med att lösa miljöproblem genom nya affärsidéer. Det har varit mycket uppskattat. Vi kommer att köra ett liknande seminarium för den kursen senare i höst.

Seminariet på Vreta Kluster stöds ekonomiskt av Region Östergötland.

– Vi är mycket tacksamma för det. Sådana här saker ryms ju sällan inom de ordinarier kursbudgetarna, säger Charlotte Norrman. Idéer och kontakter har vi fått genom forskningsprojekt vi deltar i, till exempel Grönovation, som handlar just om innovationer i de gröna näringarna.

Slutresultatet av studenternas arbete presenteras den 19 december. Då ställer 85 studenter i två kurser ut sina idéer på en liten mässa i CreActive i Mjärdevi Science Park i Linköping.

--

Mer information:
Charlotte Norrman, 070-3229983, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Olof Hjelm, 013-285647, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

LiU