Ät och sov ordentligt och rör på dig regelbundet lite varje dag. Fundera på vad det värsta som kan hända är och se dina problem ur ett faktaperspektiv – inte vad du tror, tycker, känner utan vad vet du om problemet? Avsätt en grubbeltid så att tiden du funderar på och ältar dina problem blir begränsad. Det är några av Björn Rudmans, terapeut och föreläsare, bästa tips för att förebygga och motverka stress och stressrelaterad ohälsa. Han föreläste nyligen på Vreta Kluster under ett seminarium med detta tema.
Det var den 22 oktober som Vreta Kluster tillsammans med LRF och Länsförsäkringar Östgöta arrangerade seminariet halvdag med fokus på stresshantering och välmående inom lantbruket.
Seminariet lockade cirka 70 personer, både yngre och äldre och både män och kvinnor. Seminariet riktade sig främst till lantbrukare, men även till andra företagare och personer som på ett eller annat sätt har koppling till lantbruk. Dagen inleddes med kaffe och macka och därefter fick deltagarna en presentation av Vreta Kluster, LRF och LRFs omsorgsarbete och bondekompisar.
Björn Rudman som hjälpt flera klienter, däribland lantbrukare, som av en eller annan anledning behövt stöttning och hjälp för att komma vidare ur tuffa situationer, berättade om hur stress och stressrelaterad psykisk ohälsa växer fram och varför det är svårt att ta sig vidare.
Efter en paus höll Länsförsäkringar Östgöta ett föredrag om sina erbjudanden och därefter fortsatte Björn med att prata om handfasta verktyg för att förebygga och hantera stress och oro:
- Stress bygger till stor del på rädsla, för att något oönskat ska hända. Fråga dig själv – vad är det jag är rädd för? Och diskutera med dig själv, så märker du oftast att det inte är så farligt som du trodde, och du blir lugnare.
- Ju mer vi tänker en tanke, desto större blir den. Ge dig själv en schemalagd grubbeltid, till exempel varje dag klockan 17-18, och ta upp allt du grubblar på då. När tiden är slut, slå bort grubbeltankarna till nästa dag klockan 17, och ta upp dem då. Efter ett tag minskar din totala grubbeltid, och du får energi över till annat.
- Skaffa kontroll genom att skriva ner din planering – ditt årshjul och din budget. Och skriv ut dem och sätt dem på väggen, så kan du se dem och justera i dem, löpande, i takt med att saker händer och förutsättningarna ändras.
- Regelboken som föräldrarna hade på sin tid – den är gammal nu, saker i omvärlden har ändrats, och du behöver troligen göra på nya sätt.
- Känslor är kompasser – tryck inte bort dem, utan försök att tolka dem, sätta ord på dem och agera utifrån dem. Öva på att klä dina känslor i ord, uttrycka dem, skriva ner dem.
- Glädje är viktigare än man tror – det är energi precis som mat. Det kan vara enkla saker som en fika i skogen, spela spel med familjen, ringa en kompis.
- Var alltid först i ditt eget liv. Om du inte tar hand om dig själv kan du inte ta hand om andra. Det är som med pengar – du kan inte låna ut pengar till andra om du själv har tomt på kontot.
Anders Davidsson, pensionerad bonde, var på plats och representerade en av LRFs fyra bondekompisar i Östergötland.
Vad tar du med dig från föreläsningen med Björn Rudman?
– Fantastiskt! Så mycket aha-upplevelser. Jag kände att det här känner jag igen, jag känner igen det från mig och från bönder jag pratat med under resans lopp.
Om du tar med dig något av hans tips– vad skulle det vara som du vill förmedla vidare?
– Att hjärnan är ganska dum. Om man repeterar du är duktig, du är vacker, du är snäll så kommer hjärnan att repetera det som sanning efter ett tag.
Dagen avslutades med frågestund och lunch med möjlighet att prata med varandra och föredragshållarna.
Seminariet gav mersmak till att anordna något liknande igen, antingen digitalt eller fysiskt.
– Det känns som att vi i dag har öppnat en dörr till ett viktigt ämne som angår många och att vi borde arrangera fler seminarier på samma tema, säger Helene Oscarsson, senior projektledare på Vreta Kluster.
Se ett filmklipp med Björn Rudman här om hans bästa tips för att hantera stress