Caroline Beck-Friis och Elin Leidstedt, projektledare vid Vreta Kluster, deltog nyligen i en studieresa och mässa i Finland där fokus låg på beredskapsfrågor. Resan arrangerades inom ramen för Nätverket Gröna Kluster, ett projekt finansierat av Jordbruksverket och lett av Johanna Larsson, projektledare Gröna kluster.
Tillsammans med 18 andra deltagare från cirka tio kluster över hela Sverige reste de från Luleå till Uleåborg, där de fick ta del av föredrag från bland annat den finska försvarsmakten och ProAgria, Finlands motsvarighet till Hushållningssällskapet i Sverige.
Caroline Beck-Friis beskriver resan som en ögonöppnare.
– Det bästa med resan var att förstå hur hela samhället i Finland är fokuserat kring beredskapsfrågan, säger hon.
Under resan framkom flera viktiga lärdomar om hur Finland arbetar med livsmedelsberedskap. En av de mest påfallande skillnaderna är det ekonomiska stödet från EU – medan Sverige får cirka 500 miljoner kronor, får Finland cirka två miljarder kronor i stöd för sitt beredskapsarbete. Dessutom har Finland tillräckligt med jordbruksmark för att kunna försörja sin befolkning med mat vid en eventuell kris, något som ger landet en betydande fördel.
Kommunerna i Finland arbetar också aktivt med att identifiera och upprätthålla en pool av samhällskritiska yrkesverksamma. En gång var femte år uppdateras denna lista, och den inkluderar allt från mjölkbönder till kvarnägare. Under resan fick deltagarna besöka en mjölkgård där majoriteten av mjölken säljs direkt som mjölk och resterande används för att producera glass. Deltagarna besökte även en kvarn som visade upp sin verksamhet.
Utöver den praktiska beredskapen har Finland ett väl utvecklat utbildningssystem. Kurser i systemförståelse, som bland annat lär ut vad det innebär att vara krigsplacerad och hur man agerar vid en kris, hålls regelbundet. Dessa kurser är mycket populära och ofta fullbokade, vilket tyder på ett starkt engagemang i samhället för beredskapsfrågor.
Resan gav inte bara värdefulla insikter utan var också ett tillfälle att nätverka och utbyta erfarenheter, både med varandra och med finska föredragshållare.
– Det var ett fint sätt att knyta kontakter med andra personer på kluster runt om i Sverige, lära sig mer om skillnaderna mellan olika regioner i Sverige och lägga grunden för framtida samarbeten, säger Caroline Beck-Friis.