Syftet med projektet är att öka kunskapen om djurvälfärd hos verksamma inom nöt-, får-, gris- och mjölkproduktionen i Östergötland.
Målen med projektet är att:
– Ökad kunskap hos minst 50 lantbrukare och/eller djurskötare i Östergötland om hur man avläser djuren för att tidigt upptäcka sjuka djur.
– Genomföra fyra gruppaktiviteter per djurslag inklusive praktiska demonstrationer inom områdena klövhälsa och smittskydd.Främja användningen av nya tekniker och metoder för både hantering av djur på bete, och för att tidigt upptäcka sjuka djur genom gruppaktiviteter, webbinarium och seminarie.
– Skapa 10-15 nya bilder inom får och gris för tidig upptäckt av sjuka djur.
– Tillgängliggöra nationellt, nyutvecklat informationsmaterial om djurhälsa inom mjölkproduktion genom gruppträffar med producenter och djurskötare i Östergötland.
– Skapa lärande kring Living Labs-metodik.
Projektet består i att anordna kompetensutveckling i form av gruppträffar och ta fram informationsmaterial inom områdena klövhälsa och smittskydd med fokus på tidig upptäckt av sjuka djur och hygien/rena djur samt metoder för kunskapsöverföring i form av Living Labs-metoden.
Projektet genomförs som en del i SustAinimals Nod Öst.
Detaljer
Projektets namn:
Kraftsamling på gård – ökad djurvälfärd och konkurrenskraft genom kompetensutveckling
Finansiär:
Länsstyrelsen Östergötland
Projektägare:
Vreta Kluster
Projektledare på Vreta Kluster:
Projektparter:
Växa, Gård & Djurhälsan, Naturbeteskött i Sverige
Projekttid:
1 januari 2025 – 27 mars 2027