fbpx

  • Press

Nystartad försöksodling av humle ger möjligheter för odlare

901da6ee996b6857 org

Ingen har väl undgått utvecklingen av mikrobryggerier inom svensk ölproduktion. Idag finns mer än 130 mindre bryggerier som var och en försöker hitta sin egen särprägel. I jakten på det perfekta ölet är råvaran humle en vital ingrediens och i Sverige är lokalt producerad humle ännu en bristvara. Det vill Hushållningssällskapet Östergötland råda bot på.

– Humle var en lagstadgad gröda i Sverige från mitten av 1400-talet fram till 1860. Därefter dalade odlingen till i stort sett ingenting under 1900-talet. Nu vill vi med försöksodling hitta sorterna som fungerar bäst i Sverige, både utifrån smak och odlingsbarhet, berättar Linnea Persson som är ansvarig för försöksodlingen av humle hos Hushållningssällskapet Östergötland.

Ett tiotal humlesorter
De stora svenska bryggerierna importerar sin humle från länder som Tyskland och Tjeckien. De små odlingar som Sverige kan erbjuda idag täcker inte på långa vägar efterfrågan från bryggerierna. Hushållningssällskapets försöksodling omfattar ett tiotal olika humlesorter varav tre är sorter som härstammar från gamla svenska odlingar, resten kommer från utlandet.

– Vi planterar de tre svenska sorterna nu i höst och förhoppningsvis har vi en första skörd om ett år. Det vi vill utvärdera är hur tidigt på säsongen växterna mognar och kan skördas, hur de står sig i klimatet, hur motståndskraftiga de är mot sjukdomar och skadegörare och naturligtvis hur de smakar. Förhoppningsvis ska vårt arbete bidra till att svenska ölbryggare kan producera sitt öl helt med svenska råvaror, säger Linnea Persson.

Hushållningssällskapets rådgivning och försöksverksamhet syftar till att utveckla svensk kompetens inom humleodling. Det finns redan svenska odlare men ännu inget ordentligt utfall av arbetet. Humle är en perenn gröda som kräver en hel del omsorg, både vid plantering, mognad, skötsel och skörd. Hushållningssällskapets försöksodling är ett långsiktigt projekt och uppstarten finansieras av Region Östergötland.

Samarbete på Vreta Kluster
Om de får möjlighet skulle Hushållningssällskapet tillsammans med JTI (Institutet för Jordbruks- och miljöteknik) samt SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut även vilja titta närmare på skördeteknik och torkningsprocesser inom området.

– En helhetssyn från val av planta till vilka humlesorter bryggerierna söker är en förutsättning för att odlingen av humle ska bli en framtidsbransch säger Jesper Lindström Projektledare på SP på Vreta Kluster.

För mer information kontakta
Linnea Persson, Hushållningssällskapet
Tel: 0723 - 85 12 57
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.