Initiativet stöttade östgötska lantbrukare vid arbetstopparna – nu kan bemanningslösningen bli permanent
Det Vinnovafinansierade initiativet Grön Drivkraft är en bemanningslösning för gröna näringar i Östergötland. – Vi började med fem anställda och på bara några veckor dubblade vi bemanningen. Nu har vi en efterfrågan att öka med ytterligare tio, säger Henrik Wemmert, Projektledare på Vreta Kluster.
Till följd av coronapandemin har det varit extra svårt för svenska lantbruksföretagare att hitta arbetskraft som täcker vid de säsongsbundna arbetstopparna. Utländska gästarbetare fick det svårare att ta sig till Sverige och många lantbruksföretagare fick problem med att hitta bemanning. Samtidigt ökade arbetslösheten i samhället. Vreta Kluster, LRF och Samordningsförbundet Centrala Östergötland gick då samman för att skapa en effektiv bemanningslösning för lantbrukare.
– Vi ska få mer arbetskraft i de gröna näringarna - Svensk arbetskraft i Sverige, berättar Catarina Wallstedt, Verksamhetsledare på Grön Drivkraft.
Initiativet ska inte bara underlätta för lantbrukare och stärka svensk arbetskraft, utan också minska sårbarheten för svenska företag inom de gröna näringarna och stärka den svenska matproduktionen.
Goda resultat skvallrar om goda affärsmöjligheter
Under sommaren har bemanningslösningen Grön Drivkraft testats hos flera lantbruksföretag i hela Östergötland och resultatet skvallrar om goda affärsmöjligheter:
– Det har gått långt över förväntan. Vi har 10 personer ute i arbete varje timme, varje arbetsdag, berättar Catarina.
Arbetsuppgifterna är breda och Grön Drivkraft täcker lantbruks-, trädgårds- och parkarbete. Teamet genomför även mindre underhåll av fastigheter och till vinterhalvåret kan också snöröjning stå på schemat. En svensk bemanningslösning som detta har länge efterfrågats i branschen menar Catarina.
”Att bli fri från att lägga den tiden är jättevärdefullt”
En av lantbrukarna som har anlitat bemanningslösningen är Robert Forsberg, på Lönsås Grönt. På cirka 20 hektar odlar de vitkål, rödkål och spetskål. Kålen som planteras i april är redo att skördas i augusti. Robert berättar att Lönsås Grönt har fyra fastanställda i företaget, men att de behöver öka arbetslaget med 9–11 personer under perioder.
– Under topparna är vi ca 7 personer på fält, 4 som putsar i vårt packeri och cirka 2–4 fraktförare.
Att söka personal för flera korta perioder är en tidskrävande uppgift, något som Robert kan skriva under på:
– Tidigare har jag anställt från arbetsförmedlingen och då lagt ner mycket tid på att prata med arbetsförmedlingen och göra intervjuer. Om personen inte har passat har arbetet fått börja om igen. Att bli fri från att lägga den tiden är jättevärdefullt, berättar han.
Kan bemanningslösningen bli permanent?
Projektet Grön Drivkraft närmar sig slutspurten, men de goda affärsmöjligheterna kvarstår.
– Vi hoppas på att fånga intresset hos lokala aktörer som vill bli medlemmar i Grön Drivkrafts ekonomiska förening, så att det blir en varaktig, stark bemanningslösning, berättar Louise Ridderström på Samordningsförbundet Centrala Östergötland.
Den 21 september bjuder Vreta Kluster, LRF och Samordningsförbundet Centrala Östergötland in till ett informationsmöte som riktar sig till alla med behov av tillfällig arbetskraft inom de gröna näringarna. Kontakta oss om du vill veta mer.
Kontakt:
Henrik Wemmert
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0730–882287