fbpx

  • Press

Vreta Kluster med i mångmiljonsatsning på livsmedelsforskning och innovation

Vreta Kluster spelar en viktig roll i en ny centrumbildning som fått 48 miljoner kronor för att stärka vårt framtida livsmedelssystem. Forskningen leds av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, där Malin Alm från Vreta Kluster kommer att vara koordinator.
- Det ska bli jättespännande och det är en stor möjlighet för oss att vara med, säger Malin Alm, projektledare på Vreta Kluster. 

Forskningsrådet Formas satsar sammanlagt 192 miljoner kronormalinnysatsningjpg på fyra nya centrum som ska bidra till utveckling, innovation och stärka kompetensen i hela livsmedelskedjan.  Satsningen sker genom ett nära samarbete mellan forskare, näringsliv och många andra aktörer runtom i Sverige.
En av dessa nya centrumbildningar leds av SLU och har fått 48 miljoner kronor för att identifiera och utveckla djurens roll för en ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft. 
Vreta Kluster är en viktig part i projektet där även Linköping universitet ingår. 
Malin Alm, som har doktorerat vid SLU, ska vara administrativ koordinator på halvtid med uppgifter som att sköta kommunikationen mellan projektets alla olika delar, se till deadlines efterföljs och att organisera en ny webbsida. 
- Det känns väldigt roligt och en spännande utmaning. I min vanliga roll på Vreta Kluster sitter jag som en brygga mellan universitet och näringsliv, och det här blir ytterligare ett steg där jag förhoppningsvis kan göra bra nytta, säger Malin Alm. 

Totalt var 90 personer med i ansökan till Formas. Nu kommer det att vara betydlig fler som kommer att ingå i arbetet. 
- En av styrkorna är just att det är så många olika aktörer med olika spetskompetenser med, från universitetet till näringsliv där alla brinner för de här frågorna, säger Malin Alm.  

Att Vreta Kluster och Linköpings universitet finns med i nationella satsningar är värdefullt ur många olika synvinklar, tror Malin Alm.
- Det ska bli jättekul både att så här konkret arbeta tillsammans med SLU, och att Linköpings universitet som vi har mycket samverkan med, också deltar. Vi ser mycket fram emot detta, och vad det kan leda till.  

Den nya centrumbildningen, som går under namnet Sustainimal, kommer att arbeta utifrån ett regionalt perspektiv och titta på hur man kan utveckla produktionen i Sveriges olika delar. 
I en första fas kommer forskarna att titta på betande djur, främst idisslare. Andra djurslag kommer att undersökas senare.
- Nästan 25 procent av Sveriges jordbruksmark används till foderproduktion, framför allt gräs, till just mjölkkor. De har en betydande roll för svenskt jordbruk och då blir det naturligt att man börjar där, säger Malin Alm. 

Arbetet drar igång redan 1 december och sträcker sig fyra år framåt, med en möjlighet till förlängning på ytterligare fyra år.

Här är ett pressmeddelande från SLU om projektet.

Fakta: Sustainimal
Anslaget är på totalt 48 miljoner kronor, 12 miljoner per år i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år.

Centrumbildningen leds av SLU (50 procent) tillsammans med RISE (25 procent). 
Övriga partners som ingår: Vreta Kluster, Linköpings universitet, Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA, Uppsala universitet, Högskolan i Dalarna, Lantmännen, Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Norrmejerier, KLS Ugglarps, Agroväst, Växa Sverige, Gård & Djurhälsan, Föreningen Svenskt Naturbeteskött, Svenska Vallföreningen.

För mer info: 
Malin Alm, Vreta Kluster, 072 - 584 03 58
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.