fbpx

  • Vreta Kluster Konferens & Event

Välkommen på seminarium om ammoniakmätning

Ny digital mätteknik för ammoniak testas i värphönsstall
- hur fungerar den i praktiken?

Hur förekomsten av ammoniak ser ut i värphönsstallar är en viktig fråga för såväl djur, människor som miljö. Ett problem idag är dock att mätning av ammoniak är tidskrävande och relativt kostsamt om man ska utföra flera mätningar. Därför kan det vara svårt att veta hur nivåerna ser ut och särskilt hur de ändras under dygnet.  

Nyligen lanserades en digital ammoniakmätare som automatiskt och kontinuerligt kan registrera ammoniakhalten i ett djurstall. Sensorn ska, tillskillnad från andra digitala mätare, klara de påfrestningar som det innebär att sitta i en stallmiljö under lång tid. En sådan mätare skulle kunna ge helt nya möjligheter att arbeta med ammoniaknivån i stallarna. Frågan är då, hur fungerar denna mätare i praktiken och ger den tillförlitliga ammoniakvärden? Detta har nu utvärderas i ett projekt vid Vreta Kluster i samarbete med HIR Skåne. Projektet finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning. 

Under seminariet presenteras resultaten av studien och efter fikat hålls en workshop för producenter. Under workshopen diskuterar vi hur du som producent på olika sätt jobbar med ammoniaknivåerna idag och hur du önskar att vi nu går vidare med dessa frågor.

Varmt välkommen!

Program
12.00- 13.00 Lunch
13.00- 14.30 Seminarium där resultaten från studien presenteras
14.30- 14.45 Fika
14.45- 16.00 Ammoniakworkshop för producenter

Tid: 29 Maj kl 12.00-16.00
Plats: Vreta Kluster, Klustervägen 11, 590 76 Vreta Kloster

Anmälan: Anmäl dig här senast 24 maj.

Lunch och seminarium är kostnadsfritt.

För frågor kontakta: Malin Alm, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 013-26 33 96

Detaljer

Datum 2018-05-29