fbpx

  • Vreta Kluster Konferens & Event

Fluglarver som foder till fisk och fjäderfä - vad har gjorts och hur går vi vidare?

Vapenflugelarver har en fantastisk potential att göra om organiskt avfall och restprodukter till foder och är särskilt attraktiva som foder för fisk och fjäderfä. Vreta Kluster har nu igång en insektsbod där vapenflugelarver odlas i liten labskala. Dessa har bland annat använts till utfodring i en lokal fiskodling och vi vill gärna även testa utfodring till fjäderfä. Holland ligger i framkant på detta område och en delegation med representanter från Vreta Kluster, SLU och lantbruksföretag har varit där för att för att ta del av pågående forskning.  

Detta seminarium riktar sig till dig som är intresserad av insekter, fjäderfä, foder och/eller omvandling av organiska restprodukter. Vi presenterar lite kort vad vi gjort kring Vreta Klusters insektsbod, vad vi lärde oss under studiebesöket i Holland samt vad som görs på andra ställen på området. Därefter vill vi diskutera konkreta förslag på lämpliga sätt att ta dessa frågor vidare.

Exempel på diskussionspunkter:

- Vilka rester från livsmedelsindustrin i Östergötland kan man ta tillvara på som foder till larver?

- Höns som fått larver i ströbädden har visat ökad sysselsättning och bättre befjädring. Kanske kan därmed en mindre mängd larver göra stor effekt på hönornas välbefinnande. Hur kan en sådan utfodring gå till?

- Eftersom djur med utevistelse redan får i sig insekter när de betar utomhus är det tillåtet att ge dessa djur levande larver. Vi vill gärna upprätta ett praktiskt försök där detta testas i Östergötland – vill du vara med?

Om du känner till liknande försök som redan pågår – berätta gärna! Vi vill gärna bidra med kompletterande aktiviteter, som kan stärka redan pågående initiativ.

Varmt välkomna önskar
Per Lindahl och Malin Alm, Vreta Kluster och Jesper Lindström, JL Utveckling  

Datum: 19 Juni kl 09.00-13.00

Program
09.00 – 10.00 Seminarium
10.00 – 10.15 Kaffe
10.15 – 12.00 Diskussion och framtidsplanering
12.00 – 13.00 Lunch

Plats: Vreta Kluster, Klustervägen 11, 590 76 Vreta Kloster

Anmälan:  Anmäl dig här senast 14 juni.
Lunch och seminarium är kostnadsfritt.

För frågor kontakta:
Per Lindahl, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Detaljer

Datum 2018-06-19