Vid sidan om energi och transporter står livsmedel i centrum för vår tids stora hållbarhetsutmaningar. Genom aktiva och mer medvetna val av de livsmedel vi väljer och den mat som serveras kan vi göra stor skillnad. Kursen grundar sig i forskning om matens hållbarhetspåverkan längs hela kedjan, från jordbruk och fiske via livsmedelsindustrin till tallriken.
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
- Hur maten och livsmedelsproduktionen påverkar miljö, klimat och människor från jord till bord; till exempel palmolja, klimat, antibiotika, djurvälfärd, vatten, biologisk mångfald, rättvisa och arbetsvillkor
- Hållbarhetsmärkningar och hur de kan användas som vägvisare, till exempel ekologiskt, Krav, Fairtrade, Från Sverige, MSC, ASC och RSPO
- Vilka livsmedel som är bäst respektive sämst ur hållbarhetssynpunkt –hur du kan prioritera mellan frågor som biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd, klimat, kött, vegetariska och veganska alternativ
- Verktyg och metoder för hur du kan prioritera mellan olika hållbarhetsaspekter på ett sätt som går i linje med din organisations mål.
- Matsvinn och hur det kan motverkas
- De globala målens och den nationella livsmedelsstrategins betydelse för livsmedelsstrategin
- Hur framtidens hållbara måltid kan se ut – ska odlat kött, insekter och fler veganer göra att vi kan hålla oss inom 1,5-gradersmålet.
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med livsmedel och måltider i offentlig eller privat verksamhet, som levererar varor till dessa sektorer eller som är extra intresserad av mat och hållbarhetsfrågor, till exempel:
- Inköpare och upphandlare av livsmedel
- Kostchefer
- Produktutvecklare
- Miljö- och hållbarhetschefer
- Kvalitetschefer
- Strateger
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska få:
- Kunskaper om hur maten påverkar olika hållbarhetsaspekter genom hela värdekedjan
- Arbetssätt och färdigheter att göra prioriteringar för din organisations livsmedelsinköp som går i linje med era hållbarhetsmål