fbpx

  • Vreta Kluster Konferens & Event

Utbildning - Strategier för hållbara livsmedel och måltider - Bonnier

Hållbarhet inom livsmedel innebär en rad svåra prioriteringar när frågor som klimatpåverkan, biologisk mångfald, ekologiskt, närproducerat, transporter, bekämpningsmedel, sociala aspekter och ekonomi ställs mot varandra. Denna utbildning handlar om att ge dig som ansvarar för eller arbetar med livsmedel och måltider i offentlig eller privat verksamhet kunskaper och metoder för att arbeta strategiskt med hållbarhet på ett sätt som går i linje med den nationella livsmedelsstrategin, de globala målen och din organisations hållbarhetsarbete.

Vid sidan om energi och transporter står livsmedel i centrum för vår tids stora hållbarhetsutmaningar. Genom aktiva och mer medvetna val av de livsmedel vi väljer och den mat som serveras kan vi göra stor skillnad. Kursen grundar sig i forskning om matens hållbarhetspåverkan längs hela kedjan, från jordbruk och fiske via livsmedelsindustrin till tallriken.

 

UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:

  • Hur maten och livsmedelsproduktionen påverkar miljö, klimat och människor från jord till bord; till exempel palmolja, klimat, antibiotika, djurvälfärd, vatten, biologisk mångfald, rättvisa och arbetsvillkor
  • Hållbarhetsmärkningar och hur de kan användas som vägvisare, till exempel ekologiskt, Krav, Fairtrade, Från Sverige, MSC, ASC och RSPO
  • Vilka livsmedel som är bäst respektive sämst ur hållbarhetssynpunkt –hur du kan prioritera mellan frågor som biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurvälfärd, klimat, kött, vegetariska och veganska alternativ
  • Verktyg och metoder för hur du kan prioritera mellan olika hållbarhetsaspekter på ett sätt som går i linje med din organisations mål.
  • Matsvinn och hur det kan motverkas
  • De globala målens och den nationella livsmedelsstrategins betydelse för livsmedelsstrategin
  • Hur framtidens hållbara måltid kan se ut – ska odlat kött, insekter och fler veganer göra att vi kan hålla oss inom 1,5-gradersmålet.

UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med livsmedel och måltider i offentlig eller privat verksamhet, som levererar varor till dessa sektorer eller som är extra intresserad av mat och hållbarhetsfrågor, till exempel:

  • Inköpare och upphandlare av livsmedel
  • Kostchefer
  • Produktutvecklare
  • Miljö- och hållbarhetschefer
  • Kvalitetschefer 
  • Strateger

MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att du som deltagare ska få:

  • Kunskaper om hur maten påverkar olika hållbarhetsaspekter genom hela värdekedjan
  • Arbetssätt och färdigheter att göra prioriteringar för din organisations livsmedelsinköp som går i linje med era hållbarhetsmål

Läs mer och anmäl dig här>>

Detaljer

Datum 2018-03-13