Hur viktiga är svenska ägg i dag och i framtiden, och vad kan vi gemensamt göra för att öka konsumtionen av svenska ägg? Det var frågor som stod i centrum när Svenska Ägg bjöd in till ett förmiddagsevent i Stockholm, för att prata om produktion, konsumtion, livsmedelsberedskap och unga konsumenters matvanor.
I början av april arrangerade Svenska Ägg ett event i Stockholm på temat ”Hur viktiga är svenska ägg i dag och i framtiden?”. På plats fanns närmare 50 representanter från såväl dagligvaru- och livsmedelsbranschen som myndigheter och politiken.
Landsbygdsminister Peter Kullgren inledde tillsammans med Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg.
– Ägg är ett fantastiskt livsmedel! Jag vill att vi ska öka produktionen av svenska livsmedel över lag, inte minst ägg, sa landsbygdsministern bland annat.
Trots en hektisk agenda tog sig Kullgren tid att besöka Svenska Äggs sammankomst, som hölls samma dag som Livsmedelsstrategin 2.0 skulle lanseras.
Vilken betydelse har livsmedelsstrategin för svenska äggbönder och äggkonsumenter, undrade Marie Lönneskog Hogstadius.
– Absolut grundläggande i livsmedelsstrategin är en stark inriktning på ökad produktion av svenska livsmedel, säger Peter Kullgren. Lönsamhet och konkurrenskraft är andra ledord i livsmedelsstrategin 2.0 och jag har, i den diskussion om livsmedelspriser som böljat ett tag, sagt att vi behöver en stabil produktion för att uppnå stabila priser. Jag menar inte att maten är för dyr men med fluktuation i produktion blir det fluktuerande priser och det skapar osäkerhet hos konsumenterna.
Verksamhetsledare Marie, som passade på att fråga om äggens betydelse för livsmedelsberedskapen, konstaterade:
– Jag har letat i MSB:s information till Sveriges invånare men hittar inget om svenska ägg, vilket förvånar eftersom ägg är bra mat att ha hemma vid händelse av kris och krig.
Peter Kullgren nickade instämmande.
– Tyvärr har ju hemberedskap blivit väldigt aktuellt. I livsmedelsstrategin 2.0 finns även ett fokusområde robusthet. I det lägger vi även de produktionshöjande delarna. Jag driver tesen att det vi inte producerar i normalläget kommer vi inte kunna producera i kris eller ytterst krig.
Text: Pernilla Alsén
Bildtext: Från vänster: Marie Lönneskog, verksamhetsledare Svenska Ägg, Peter Kullgren, landsbygds- och infrastrukturminister, och Leif Denneberg, ordf Svenska Ägg.