fbpx

  • Vreta Kluster

Högt tryck på ansökningarna till Agtech Challenge

Nya innovationstävlingen Agtech Challenge har lockat ett stort antal bidrag – och de tävlande kommer från hela Sverige.

InnovationAgtech Challenge, som arrangeras av Hushållningssällskapet och där Vreta Kluster gått in som partner, är en tävling för nya uppfinningar inom den gröna sektorn.

- Det är spännande med innovation. Vi tror att tävlingskonceptet är ett sätt att sprida lantbrukets utmaningar till en bredare målgrupp, sa Helene Oscarsson, kommunikations- och utvecklingsansvarig på Vreta Kluster när tävlingen lanserades.

Ansökningstiden för tävlingen, som har nära en kvarts miljon kronor i prispengar, löpte ut den 30 november och då hade det rasslat till rejält i högen av personer som ville vara med.
Totalt har 51 tävlingsbidrag kommit in. De tävlande kommer från hela Sverige, från Luleå i norr och till Trelleborg i söder.
De sökande är studenter, forskare, lantbrukare och företagare – och tävlingsbidragen spänner över ett stort spektrum.
Här finns allt från drönare och AI-lösningar till nya lösningar för ekonomi och redovisning, det vill säga både produkter och tjänster.

Den gemensamma nämnaren är att alla idéer har som målsättningen att skapa lönsamhet för lantbruk, trädgårdsodling eller rennäringen - vilket är en grundförutsättning för att vara med i Agtech Challenge.

Nu arbetar juryn för att välja ut vilka idéer som bäst uppfyller tävlingens bedömningskriterier: värdeskapande, användarnytta och hållbarhet.
Målet är att de olika bidragen ska ställas ut på de tre stora lantbruksmässorna Borgeby, Brunnby och Öjebyn, med totalt 30 000 besökare ett normalt år, sommaren 2021.

Final och högtidlig prisceremoni äger rum  på Vreta Kluster den 7 oktober 2021.

>> Här kan du läsa mer om Agtech Challenge