fbpx

  • Vreta Kluster

Rödbetor och lingon grunden för Wellnox

”Hur svårt kan det vara att hälla juicer i en flaska?” Inte särskilt förstås, men när affärsidén går ut på att dessutom tillverka juicen själv, så tillkommer mängder av frågor. Där blev Vreta Kluster en avgörande hjälp för Wellnox i Norrköping.

Thomas Sjölander tar av sig den vita rocken och mössan som hygienreglerna i fabriken kräver. Det är en eftermiddag mitt i veckan och full fart i produktionen. Numera har Thomas och hans kollega Mats Tärning 25 anställda och omsätter i år hela 40 miljoner kronor.

- Som entreprenör tror och hoppas man ju att det ska går bra, men riktigt den här utvecklingen såg jag inte när jag stod hemma i köket och baltade med rödbetor och lingon, säger han.

Alltsammans började en dag i juni för sex år sedan när Thomas plötsligt drabbades av hjärtinfarkt.

­ - Jag var bara 50 år och hade förstås inte tänkt att bli sjuk. Jag fick snabb hjälp men när jag blev utskriven från sjukhuset började tusen frågor snurra i huvudet. Efter en tid fick jag kontakt med medicine doktor Olle Haglund som undersökte mig och konstaterade att jag var 85 år på insidan.

Thomas fick rådet att åka hem och pressa saft ur rödbetor och lingon.

- Rödbetor innehåller nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit. I nästa steg reduceras nitrit till kväveoxid som sägs sänka blodtryck och vidga och mjuka upp kärlen i kroppen. Jag körde juicepressen så att det sprutade i köket!

Efter tre månaders konsumtion konstaterade läkaren att Thomas kropp var 50 år igen. Efter ett år var den 43.

- Jag ville att hela världen skulle veta om hur bra drycken var!

Därmed var affärsidén född.

- Hur svårt kan det vara att hälla juice i en flaska, tänkte jag. Men varken min medentreprenör Mats eller jag kunde någonting om livsmedelsindustrin eller dagligvaruhandeln eller certifieringar och myndighetskrav och allt som plötsligt blev viktigt.

Där kom Vreta Kluster in i bilden och kunde stötta med spetskompetens. Dessutom är Wellnox ett tillväxtföretag och fick hjälp av Swedish Scaleups.

- Man har som sagt många frågor när branschen är ny, säger Thomas. Genom Swedish Scaleups fick vi mycket nyttig hjälp om allt från truckar och lagerhållning till HR-frågor.

Det som började med rödbetsjuice på glasflaskor för sex år sedan har nu vuxit till storskalig produktion av elva olika juiceprodukter under varumärket RÅ. Hittills har de levererats av underleverantörer, men i somras invigde Wellnox sin fabrik i Norrköping och började tillverkningen av alla sina produkter i bag in box-kartonger. Produktionskapaciteten är således säkrad.

- Vi har fem bilar som kör omkring i Sverige och levererar, och eftersom vi har en nära dialog med handlarna kan vi sätta upp våra juicer direkt på hyllan i butikerna.

Nu börjar Wellnox kika på den internationella marknaden. Nästa steg är att lansera juicerna i USA.

- Det känns jätteroligt att folk uppskattar våra produkter, säger Thomas. Många hör av sig och talar om hur bra de mår – då blir man lycklig!


 Läs mer om Swedish Scaleups
Scaleups VK EU