fbpx

  • Vreta Kluster

Kinda-gurka fick en motor i utvecklingsarbetet

Arbetsdagarna snurrar på med allt som ska göras och skötas i ett mindre företag. Idéer och drömmar om nya projekt fastnar ofta på just idéstadiet. Så var det för Kinda gurka utanför Rimforsa.

- Vi har en plan för en produkt som vi skulle vilja utveckla och marknadsföra, men vi har inte mäktat med det. Swedish Scaleup blev motorn vi behöver, säger Maria Ström.

I det lilla företaget på Östgötaslätten saltas och konserveras gurka i olika former - vit, grön, hackad, skivad, hel och med olika kryddningar. Allt enligt unika recept, bland annat läggs gurkorna i stora tunnor där de mjölksyrajäses, utan att socker och ättika används.

Men Maria Ström, som är vd för företaget, har tankar och planer på ännu en produkt, inom nischen funktionella livsmedel.
- Som liten livsmedelsproducent har man inte all expertkompetens i det egna bolaget. Man blir ganska ensam eftersom det mest blir de egna anställda som fungerar som bollplank. Därför är det lätt att en tanke och dröm fastnar och inte blir mer än just en dröm, säger hon.

Vreta Kluster och samverkansprojektet Swedish Scaleup var precis det företaget behövde.
- Vi har fått hjälp med allt från mikrobiologi till logistik och märkningsregler, säger hon.

- Vi vill arbeta med en produkt som vi hoppas ska vara nyttig för våra kunder och då vill vi förstås marknadsföra den på rätt sätt. Men vad gäller? Vilka hälsopåståenden får man använda, vad får man säga och inte säga? Sådana frågor hade varit svåra att reda ut utan hjälp från de experter från Vreta Klusters och Swedish Scaleups nätverk och aktiviteter som vi nu har fått tillgång till.

Nu kommer Maria och hennes anställda att gå vidare i planeringen av den nya produkten som om allt går enligt planen ska bli ytterligare ett ben för företaget att stå på.

- Nu har vi plattformen, säger hon. Hade vi inte fått den här möjligheten så hade vi inte vetat hur vi skulle angripa vår idé och låta den ta form. Nu har vi ett nätverk av kunniga personer att diskutera med och ta hjälp av och – viktigast av allt – vi känner att andra personer, som kan det här, tror på vår idé. Det stärker oss!


 Läs mer om Swedish Scaleups här.
Scaleups VK EU